International

Ursula von der Leyen ne pregăteşte pentru o iarnă dificilă: „Trebuie să fim cu toții pregătiți pentru cea mai gravă situație”

Publicat: 01 aug. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Ursula von der Leyen ne pregăteşte pentru o iarnă dificilă Trebuie să fim cu toții pregătiți pentru cea mai gravă situație
Von der Leyen a menționat că urmează o iarnă dificilă, şi asta din cauză că unele țări din UE sunt mai dependente de gazul rusesc

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, consideră că este necesar să se pregătească pentru cea mai gravă situație în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze a Uniunii Europene. Ea și-a exprimat opinia într-un interviu publicat luni în ziarul spaniol El Mundo.

„Trebuie să rămânem uniți, pentru că singurii responsabili pentru această criză energetică sunt la Moscova și nicăieri altundeva. Având în vedere că Rusia a încetat deja parțial său complet furnizarea de gaze către 12 state membre [UE], trebuie să fim cu toții pregătiți pentru cea mai gravă situație”, a argumentat șeful CE.

Ursula von der Leyen ne pregăteşte pentru o iarnă dificilă

Von der Leyen a menționat că urmează o iarnă dificilă, şi asta din cauză că unele țări din UE sunt mai dependente de gazul rusesc „fie din cauza poziției lor geografice, fie din cauza deciziilor lor suverane în domeniul energiei”. Şefa comisiei europene a continuat spunând că aceste țări se află acum într-o poziție mai vulnerabilă, adăugând că problemele „legate de aprovizionarea cu oricare dintre aceste țări reprezintă un șoc pentru Europa în ansamblu”.

„Economiile noastre sunt strâns interconectate prin intermediul pieței unice. UE apelează acum la parteneri energetici mai de încredere. Am atins deja volume record de livrări de gaze naturale lichefiate din Statele Unite, iar volumele de gaze din Norvegia, țările din Golful Persic, Algeria sau regiunea Mării Caspice și dintr-un număr tot mai mare de țări din întreaga lume sunt în creștere.
În prima jumătate a anului 2022, am importat suplimentar 38 de miliarde de metri cubi de GNL și gaze prin conducte de gaz care nu provin din Federația Rusă. Acest lucru compensează mai mult decât reducerea aprovizionării cu gaze prin gazoductul rusesc cu 28 de miliarde de metri cubi”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Potrivit șefei Comisiei Europene, Spania ar putea fi cea care să redirecționeze livrările de GNL către alte state membre [UE] pentru a le ajuta să asigure o aprovizionare suficientă cu gaze, precum și pentru a consolida conducta de gaz care o conectează cu Franța pentru a trimite direct mai mult gaz.

Șefa Comisiei Europene îndeamnă statele membre la solidaritate

Consiliul UE a adoptat marți, 25 iulie, un plan propus de Comisia Europeană de a reduce în mod voluntar consumul de gaze în UE cu 15% în perioada 1 august – 31 martie 2023. Aceasta include, de asemenea, posibilitatea trecerii la a doua fază obligatorie de reducere a consumului cu același procent de 15 %, în cazul în care Comisia Europeană consideră că există o amenințare de întrerupere a aprovizionării și declară o „alarmă la nivelul întregii Uniuni”.

„De aceea este important ca statele membre să-şi diminueze cererea de gaze, astfel încât toate să stocheze mai mult şi să împartă cu cele care sunt mai afectate”, a afirmat von der Leyen.

În ciuda rezervelor exprimate de unele părţi, von der Leyen şi-a exprimat încrederea că propunerile Comisiei vor primi în cele din urmă aprobarea tuturor statelor membre.

„Sunt sigură că miniştrii energiei sunt conştienţi de responsabilitatea lor”, a spus ea, adăugând că UE trebuie să creeze o „plasă de siguranţă” pentru a permite fiecărui stat să depăşească în deplină siguranţă următoarele două ierni.

Acestea fiind spuse, Ursula von der Leyen ne pregăteşte pentru o iarnă dificilă.

Comentarii
  • Daca toti trebuie sa faca sacrificii, atunci incepe cu trantorii de la Bruxeless, care-s platiti regeste din banii nostri. 4200 euro umfla un functionar incepator, fara experienta. Pai, ia taie-le salariile la jumate, cocoana!

Adauga un comentariu