Actualitate

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene vine la București pentru a semna acordul PNRR

Publicat: 27 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ursula von der Leyen președintele Comisiei Europene vine la București pentru a semna acordul PNRR
Ursula von der Leyen

Zi importantă la București după ce Ursula von der Leyenm președintele Comisiei la București vine în țară pentru a prezenta evaluarea PNRR-ului şi pentru a-l semna. De altfel, PNRR-ul a fost un amplu subiect dezbătut în spaţiul public care a născut numeroase controverse.

România va primi, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aproximativ 30 de miliarde de euro, bani alocați pentru investiţii.

Ursula von der Leyen va veni la București pentru a semna acordul PNRR

Conform datelor oficiale, la început, Ursula von der Leyen se va deplasa la Palatul Cotroceni pentru a se vedea cu președintele Klaus Iohannis. După întrevedere, președinta Comisiei Europene va merge, la ora 17:00 pentru a discuta cu premierul Florin Cîțu şi pentru a prezenta PNRR-ul.

La evenimentele de la Palatul Victoria este aşteptat şi fostul ministru USR PLUS al proiectelor europene, Cristian Ghinea, care a anunţat deja că va participa la întâlnirea cu preşedinta Comisiei Europene, la invitaţia premierului şi după consultări cu cei doi copreşedinţi ai USR PLUS, ”pentru că PNRR este al României”.

„În timpul vizitei sale, preşedinta von der Leyen se va întâlni cu preşedintele României, Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu. Cei trei înalţi oficiali vor vizita Spitalul Universitar Bucureşti, care ar putea beneficia de finanţare prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă. La finalul vizitei, cei trei demnitari vor susţine o conferinţă de presă”, conform anunţului CE. Conferinţă de presă comună este programată de la ora 18:15.

Florin Cîțu anunța că PNRR-ul va fi aprobat în septembrie

În august 2021, premierul Florin Cîțu anunţa faptul că PNRR-ul va fi aprobat în luna septembrie. Șeful Executivului a mai declarat faptul că Guvernul este în grafic cu proiectul:

”PNRR va fi aprobat la finalul lunii septembrie, deci suntem în grafic. Surse de finanțare avem, avem acum și ”România educată”, știm foarte clar unde vrem să ajungem cu sistemul. Este momentul să implementăm acest program”, a declarat premierul.

De altfel, PNRR-ul a fost puternic contestat de opoziția formată din PSD. Aceștia au susţinut faptul că planul nu a fost de mai multe ori respins şi că acesta conţine sume record doar pentru o singură firmă sau miliarde de euro alocate pentru firmele de consultanță ale USR-PLUS și PNL:

Context: Compania magnatului Gabriel Comănescu va fi beneficiara unor proiecte de aproape 600 de milioane de euro din PNRR, alături de Romgaz. GSP este singura firmă privată aleasă de Ministerul Energiei să primească bani europeni fără licitație, potrivit economedia.ro.
„PNRR a devenit ceea ce eu am spus mereu că e: o hoție pentru clientela și pentru sponsorii PNL.

PSD cere imperativ guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis că doar o SINGURĂ firmă particulară – GSP Power, implicată puternic în susținerea candidaturii și alegerea actualului primar PNL de la Constanța – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie.

Sunt 600 de milioane de euro din PNRR, bani fără licitație, dați cu dedicație de guvernul PNL, sponsorului PNL din campania să electorală. (…) declarau membrii Partidului Social Democrat ( PSD) în urmă cu câteva luni despre PNRR.

Adauga un comentariu