Prima pagină » National » Ursula von der Leyen propune statelor UE să reducă din consumul de gaze. Ce decizie a luat România în acest sens
Ursula von der Leyen propune statelor UE să reducă din consumul de gaze. Ce decizie a luat România în acest sens

Ursula von der Leyen propune statelor UE să reducă din consumul de gaze. Ce decizie a luat România în acest sens

26 iul. 2022, 17:00,
în National

Miniștrii statelor din Uniunea Europeană au ajuns, marți, 26 iulie,la un acord politic privind reducerea cererii de gaze.Anunțul a fost făcut de președinția cehă a Uniunii.

Reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor Energiei vine pe fondul reducerii fluxurilor de gaz rusesc.

Ursula von der Leyen propune statelor UE să reducă din consumul de gaze

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat planul „Save Gas for a Safe Winter” (Economisiți gaz pentru o iarnă sigură), prin care a cerut celor 27 de state membre să își reducă cererea de gaze cu 15% între lunile august, anul curent, și martie, anul viitor. Reducerea propusă se bazează pe consumul mediu de gaz al țărilor Uniunii în lunile corespunzătoare, în ultimii cinci ani.

Ursula von der Leyen a fost nevoită să facă apel la solidaritate pentru rezolvarea crizei, după ce mai multe țări membre au anunțat, săptămâna trecută, că nu acceptă propunerea de reducere a consumului de gaz cu 15%. Statele care s-au opus formulei anunțate de șefa Comisiei Europene sunt Spania, Italia, Grecia, Portugalia.

Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, nu participă la reuniunea din Bruxelles, fiind la Washington, pentru semnarea acordurilor pentru construirea a două noi reactoare nucleare. Țara noastră este reprezentată la nivel de secretar de stat.

Poziția României este că suntem solidari cu Uniunea Europeană, dar că în țara noastră nu va fi redusă cantitatea de gaze pentru consumatorii casnici.

Raționalizarea ar urma să-i afecteze doar pe consumatorii industriali.

Europa devastată după ce Rusia anunță reducerea livrării de gaze naturale

Rusia a anunţat că întrerupe livrările de gaze naturale către Europa începând de miercuri. Măsura reprezintă o lovitură năucitoare pentru majoritatea statelor care sunt dependente de resursele naturale. Vladimir Putin a lansat mai multe avertismente legate de sancţiunile impuse de Occident spunând că acestea vor duce la creșteri uriașe ale prețurilor energiei.

Gazrpom a anunțat că va reduce exportul, începând de miercuri, la 33 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce reprezintă 40% din exportul actual care și așa era redus la 40% față de valorile înregistrate înainte de război. Europa este dependentă în proporţie de 40% de gazele naturale aduse din Rusia și în proporţie de 30% de petrolul rusesc.

Oficial, Rusia susţine că sunt probleme tehnice la gazoductele care livrează gaze naturale către Europa și că situația s-ar ameliora dacă Occidentul nu ar fi impus sancţiuni către Kremlin. Toate problemele apar într-o europă în care milioane de cetățeni sunt ameninţaţi cu foametea din cauza crizei alimentare mondiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`