Prima pagină » Culinar » Urzici scăzute de post. O rețetă cu beneficii majore pentru sănătate
Urzici scăzute de post. O rețetă cu beneficii majore pentru sănătate

Urzici scăzute de post. O rețetă cu beneficii majore pentru sănătate

27 nov. 2023, 12:19,
în Culinar

Deși urzicile cresc primăvara, acestea pot fi congelate sau achiziționate direct din supermarket pentru a ne bucura de beneficiile lor nutritive și în restul anului. Mâncarea de urzici scăzute, fie simplă sau cu ou, ciuperci sau smântână, îngroșată sau nu cu făină, reprezintă una dintre cele mai apreciate rețete pentru nutrienții pe care ni-i oferă.

Indiferent dacă le achiziționezi de la piață sau le culegi direct din grădină, urzicile proaspete trebuie alese de firele de iarbă și buruieni, scuturate bine de pământ și spălate cu atenție în mai multe ape. Perii ascuțiți de pe frunze pot reține particulele de murdărie, așa că trebuie agitate cu grijă, fie uscate, fie ude, pentru a îndepărta toată impuritățile.

Urzici scăzute, o mâncare potrivită pentru perioada postului

Pentru mâncarea de urzici scăzute, poți utiliza, desigur, și urzici congelate, în cazul în care le găsești la supermarket, eliminând astfel necesitatea etapei de spălare. Vei avea nevoie de 2 pungi de urzici, 2 cepe medii sau 3 mai mici, 4-5 căței de usturoi, 1 lingură de făină, ulei, sare, piper și amestec de legume uscate, după gust.
Fierbe urzicile vreme de 20-30 de minute în apă dată în clocot. Dacă adaugi urzicile când apa este încă rece sau călduță, acestea vor rămâne tari, iar mâncarea de urzici nu va ieși la fel de cremoasă și gustoasă.

După ce urzicile au fiert, scoate-le într-o strecurătoare și lasă-le să se răcească puțin. Păstrează zeama de urzici, deoarece vei avea nevoie de puțin lichid atunci când adaugi urzicile la călit împreună cu ceapa, iar zeama de urzici este foarte benefică organismului. Dacă poți trece peste gustul acesteta, te sfătuim să încerci o cură cu aceasta, fiind plina vitamine și recomandată în cazul lipsei de fier.

Pune frunzele de urzici fierte în blender, mărunțește-le cu un cuțit pe tocător sau dă-le prin mașina de tocat carne. Toacă ceapa mărunt și călește-o timp de câteva minute în ulei. Adaugă puțină zeamă de urzici și urzicile mărunțite, și călește-le în continuare timp de 10-15 minute. Adaugă făina și lasă să scadă până când obții densitatea pe care ți-o dorești. Amestecul trebuie să aibă consistența unei paste, iar dacă este prea apos, mai lasă-l pe foc.

Ce alăturam acestui fel de mâncare

Pentru un gust și o aromă iedita, adaugă și puțin usturoi în această mâncare de urzici. Toacă usturoiul mărunt și adaugă-l în amestecul din tigaie, apoi pune mixul de legume, sare și piper după gust și mai lasă mâncarea să dea înca într-un clocot. Aceasta este o rețetă de mâncare de urzici scăzute potrivită pentru perioadele de post, cel mai potrivit a fi savurată cu pâine prăjită și ridichi.  Dacă o consumi în afara postului, mâncarea de urzici scăzute se potrivește de asemenea ca garnitură pentru ouă ochiuri sau poșate, alături de o porție de mămăligă.

Lichidul rezultat în urma fierberii frunzelor de urzici se dovedește a fi o adevărată comoară de vitamine (A, B, C, K) și minerale (fier, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fosfor). Această zeamă prețioasă conține, de asemenea, polifenoli esențiali precum quercitina și cumarina, și carotenoizi de importanță majoră, precum betacarotenul și luteina. Beneficiile acesteia nu se opresc aici. Studiile indică faptul că consumul poate contribui la gestionarea hipertensiunii arteriale și la menținerea glicemiei la niveluri optime. Aceasta se traduce într-un sprijin deosebit pentru persoanele diabetice sau cele care se confruntă cu tensiune arterială crescută.

Înainte de a integra urzicile în dieta zilnică în porții mai generoase de mâncare gătită, precum urzicile scăzute, este recomandat să consulți medicul, în special dacă urmezi tratamente pentru aceste condiții medicale. Un alt beneficiu oferit de zeama de urzici include ajutorul adus organismului în eliminarea excesului de sare și apă, și, în același timp, furnizarea unei protecții eficiente pentru ficat împotriva acțiunii toxinelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`