Lect. univ. dr. Teodor Lucian Moga, Facultatea de Drept, Centrul de Studii Europene (CSE) – Centrul de Excelență ”Jean Monnet”, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, prezent la o nouă ediţie – dialog în Studioul BZI LIVE, a discutat despre cum poate influenţa războiul din Ucraina marile puteri.
„Cred că războiul din Ucraina va duce la schimbări importante la nivel internaţional, în ceea ce priveşte relaţiile statale și economie. Acestea vor avea de suferit. Cu toate acestea, relaţia dintre Rusia şi China o văd pragmatică. China şi India jubilează cu gândul că resursele de care au nevoie vor fi procurate la un preţ scăzut. Cred că Republica Chineză urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă în Ucraina pentru că este interesată cum reacţionează Cccidentul. Reacţia aceasta a dat de gândit Chinei, după aceste 77 de zile de război. Nu trebuie încă să privim sceptic forţa Occidentului. Încă este fantastică la nivel militar, tehnologic, instituţional. Sunt create sub umbrelă occidentală. China este un jucător decisiv în lumea globală. Nu ar vrea să se trezească sub politica de sancţiuni. China are o importanţă mare decât a economiei ruse în fluxul internaţional. Există posibilitatea creări de blocuri diferite. Dar nu cred că va fi subminat în totalitate, este de urmărit”, a spus lect. univ. dr. Teodor Lucian Moga.
Ce spune universitarul Teodor Lucian Moga despre Germania şi SUA
De asemenea, lectorul universitar a adus în discuţie şi relaţiile Ucrainei cu Statele Unite ale Americii şi Germania.
„Ucraina joacă fiecare carte, Zelenski prin retorică să încearcă să mobilizeze Occidentul. La nivelul european, Germania este un stat important. La nivelul Berlinului vorbim de o coaliţie. Relaţia a fost una tensionată, însă sunt veşti bune. În urmă cu câteva săptămâni, Germania a expediat armament greu Ucrainei, iar până la finalul anului va limita importul de petrol dinspre Rusia, nu şi de gaze. Bugetul Rusiei este constituit din exportul de petrol şi gaz, în proporţie de 50 – 60 la sută. Ceea ce trăim astăzi este paradoxal. Indirect susţinem Federaţia Rusă.
Este un deziderat în mod oficial, reducerea depedentei de Federaţia Rusă. Depedenta de petrol a UE de petrol – 20 la sută, de gaz – 40 la sută. Pe termen mediu şi lung trebuie să se găsească alternative. România îşi poate garanta autosuficienţa, dar sunt alte state care nu au aceste resurse. Alternativa este gazul lichefiat din SUA. SUA va deveni un principal furnizor. Probabil că în viitor ruptura va fi totală”, a mai spus universitarul ieşean.