Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă după alerta din Galați și Tulcea privind apropierea unor drone de porturile ucrainene aflate la granița cu România, că Rusia „nu-și permite” să atace România.
Şeful Executivului a făcut precizările într-o conferinţă de presă la Timişoara.
Marcel Ciolacu, despre un conflict între Rusia și România
El a fost întrebat care este situaţia prezentă la Galaţi, ca urmare a alertei lansate vineri seara prin sistemul Ro-Alert, care anunţa căderea unor obiecte periculoase din spaţiul aerian şi cerea populaţiei să se adăpostească, şi dacă autorităţile continuă căutările în zonă cu scopul depistării unor posibile resturi de drone.
„Am avut o discuţie şi la 2.00 dimineaţa şi la 6.00 dimineaţa şi la ora 8.00, cu ministrul Apărării. (…) Nu se confirmă, încă, lucrurile, dar e un sistem normal, care funcţionează peste tot. Au fost inundaţii, aţi văzut şi în New York, a existat un sistem de alertă a populaţiei. Sunt ferm convins că în continuare, ca şi astăzi, Ministerul Apărării va informa transparent presa. Nu avem probleme, Rusia nu are un atac împotriva României, sub nicio formă, în acest moment. Şi eu nu cred că Rusia îşi permite să intre într-un conflict cu România. Acest lucru se datorează, în primul rând, că suntem membri NATO şi ai Uniunii Europene”, a declarat Marcel Ciolacu.
Locuitorii oraşului Galaţi au primit, vineri noapte, mesaje Ro-Alert, care anunţau căderea unor obiecte periculoase din spaţiul aerian şi cereau populaţiei să se adăpostească.
Kievul acuză România pentru cum a gestionat criza dronei rusești
Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat vineri că Ucraina nu se aşteaptă ca NATO să declare război Moscovei din cauza dronei rusești care a căzut pe teritoriul României, ţară membră NATO, dar a cerut mai multă fermitate pentru a evita repetarea unor situaţii similare. Podoliak consideră că România ar putea să se declare pregătită să doboare rachete sau drone pe o anumită rază. pentru a-şi proteja graniţele.
„Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia din cauza unei cutii de metal căzute pe un câmp în România. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv. Pentru că există tăcere. Poate că ar merita punctat mai ferm că este inadmisibil să-ți fie încalcat spaţiul tău aerian?”, a scris Mihailo Podoliak vineri pe contul său de pe reţeaua socială X (fostă Twitter).
Consilierul prezidențial a sugerat și o posibilă reacţie a României şi a altor ţări NATO care se învecinează cu Ucraina dacă se mai confruntă cu situații de același fel: să doboare dronele care le încalcă spațiul aerian.
„De exemplu, (țările – n.r.) ar putea declara că sunt pregătite să doboare astfel de rachete și drone pe o anumită rază pentru a-şi proteja graniţele”, a adăugat Podoliak în postarea sa.
„Până la urmă, cel mai important este nevoia de a ajuta Ucraina cât mai repede posibil cu sisteme antiaeriene suplimentare, pentru a fi amplasate la granițe. Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Avem nevoie de acțiuni simple, nu de «tăcerea mieilor»”, a mai mai scris Mihailo Podoliak.
Potrivit autorităţilor de la Kiev, rachete ruseşti au trecut în mai multe rânduri, de la începutul războiului, graniţele sau spaţiul aerian al României, Poloniei şi Republicii Moldova, aceasta din urmă nefiind membră NATO.
România a negat în repetate rânduri că spațiul său aerian ar fi fost traversat de rachete rusești și a negat inițial și că o dronă rusească ar fi căzut pe teritoriul ei. După o serie de contraziceri cu Kievul, Ministerul Apărării de la București a recunoscut în final că a descoperit bucăți dintr-o dronă pe malul românesc al Dunării, care ar putea proveni de la atacurile rusești asupra depozitelor de cereale din porturile ucrainene Izmail și Reni.
Nu mai spuneti prostii si panicati oamenii aiurea.
Romania = NATO.
Nici rusii si nici NATO nu vor sa intre in razboi unul contra celuilalt.
Dronele le dau ucrainienii pe teritoriul Romaniei! Colecteaza resturile de drone rusesti care cad in Ucraina si le asambleaza si le dau la noi spurcatii ucrainieni, nu rusii!dronele, resturile de drone nu vin de la rusi clar sa fie,desteptarea!!!! Parsivii de Ucrainieni asa au facut si cu Polonia au dat drona sperand ca va fi al 3 – lea razboi mondial, apoi au dat vina pe rusi, ceea ce nu e adevarat. Asa fac si cu Romania spurcaciunile ucrainiene. Este simplu sa culegi resturile unei drone rusesti s- o reasamblezi sau s- o fabrice Ucraina fix ca cele din Rusia copiate si sa le dea in Romania, acuzand Rusia. Spurcaciunea de zelenski vrea sa ne traga in razboiul lui cu Rusia, acest nebun drogat care vede ca tarile ii intorc spatele.Nu este razboiul nostru si nu vom intra in razboiul Ucrainei nici tara noastra nici Nato.