International

Vaccinarea obligatorie este legală! Decizia, pronunţată de CEDO

Publicat: 08 apr. 2021
Până astăzi, 9 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 998.555 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg s-a pronunţat, joi, în speţa vaccinării obligatorii.

Astfel, vaccinarea obligatorie instituită de autorităţile unei ţări este legală, a hotărât CEDO. Speţa s-a constituit în urma unei plângeri formulate de familii din Cehia, care nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie a copiilor.

Judecătorii de la Strasbourg au stabilit că vaccinurile obligatorii administrate de autoritățile de sănătate din Cehia sunt în concordanţă cu „interesul superior” al copiilor.

„Obiectivul trebuie să fie ca fiecare copil să fie protejat împotriva bolilor grave, prin vaccinare sau prin dobândirea imunității de turmă”, potrivit cărora măsura vaccinării obligatorii ar putea fi considerată drept „necesară într-o societate democratică”.

Legea din Cehia stipulează că vaccinarea copiilor este obligatorie în cazul a 9 boli infecțioase printre care rujeola, hepatita B și difteria.

Deși hotărârea CEDO nu este direct legată de vaccinarea împotriva coronavirusului, experții estimează că ar putea avea implicații în ceea ce privește campaniile de vaccinare anti-COVID, în contextul în care există semnificativ de mulţi oameni care refuză să se vaccineze.

Potrivit lui Nicolas Hervieu, jurist specializat în deciziile CEDO, decizia de joi „consolidează posibilitatea vaccinării obligatorii sub condițiile actualei pandemii de COVID-19”.

Vaccinarea cu AstraZeneca continuă în România

Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte important să se facă în România cu toate produsele disponibile, având în vedere contextul epidemiologic, iar imunizarea cu AstraZeneca va continua pentru toate grupele de vârstă, a anunţat, joi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă.

„Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza 1 vor continua rapelul cu acelaşi tip de vaccin. Persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicaţie de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. (…) Având în vedere contextul epidemiologic din România, este foarte important să se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile şi la parametri cât mai ridicaţi. Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat din populaţie să se vaccineze cât mai curând posibil, pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii”, a declarat şeful CNCAV, într-o conferinţă de presă, la finalul unei şedinţe de lucru.

Valeriu Gheorghiță: „Renunțarea la vaccinare poate duce la forme severe de îmbolnăvire”

Potrivit acestuia, temporizarea sau renunţarea la vaccinare pot duce la forme severe de îmbolnăvire şi compromite atingerea „imunităţii de grup”.

El a amintit că Agenţia Europeană a Medicamentului a confirmat faptul că raportul beneficiu – risc al vaccinului de la AstraZeneca rămâne pozitiv.

„Este identificată o posibilă relaţie de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge, cu caracteristici neobişnuite asociate cu niveluri scăzute de trombocite. Au fost analizate, până la data de 4 aprilie, toate cazurile raportate la nivel european şi la nivel mondial, fiind înregistrare aproximativ 222 de evenimente trombotice, (…) din peste 34 de milioane de doze administrate. Toate aceste date echivalează cu o rată de apariţie a acestor evenimente de 0,65 la 100.000 de persoane vaccinate. Combinaţia raportată a cheagurilor de sânge şi a trombocitelor scăzute este foarte rară, iar beneficiile globale ale vaccinării în prevenirea COVID-19 depăşesc riscurile acestor eventuale efecte secundare”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

2,5 dintr-o 100 de persoane diagnosticate cu Covid-19 mor

Din evoluţia recentă a pandemiei în România, a adăugat el, „se constată că, la 100 de oameni diagnosticaţi cu COVID-19, 2,5 persoane decedează”.

„Practic, aceasta este rata de fatalitate înregistrată la acest moment. În ultimul timp, din păcate, s-a observat o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor de COVID-19 inclusiv în rândul populaţiei tinere. Aşa cum s-a susţinut de către Agenţia Europeană a Medicamentului, precum şi de către Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, boala COVID-19 se asociază cu un risc considerabil de spitalizare, de deces, inclusiv prin evenimente trombotice. Pe de altă parte, evenimentele trombotice care au fost raportate post-vaccinare sunt posibile cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depăşesc cu foarte mult riscurile care survin după vaccinare legat de aceste potenţiale evenimente trombotice”, a indicat preşedintele CNCAV.

El a anunţat că toate autorităţile în domeniu şi specialiştii din sistemul medical din România monitorizează în permanenţă şi responsabil toate datele ştiinţifice disponibile, atât cele deja existente, cât şi cele care urmează să fie publicate privind vaccinarea, privind indicaţiile, privind profilul de siguranţă, de eficacitate şi de eficienţă, atât pentru vaccinul de la AstraZeneca, cât şi pentru celelalte seruri anti-COVID autorizate.

„Fiecare om trebuie să înţeleagă care sunt eventualele semne de alarmă pe care trebuie să le cunoaştem cât mai bine pentru a ne putea adresa serviciilor medicale pentru diagnostic şi tratament”, a menţionat Valeriu Gheorghiţă.

Comentarii
  • Se extrapoleaza. Nici cedo nu a fost foarte specifica. Decizia se referea la copiii care trebuie vaccinati contra bolilor specifice copilariei (poliomielita, rubeola, rujeola, etc). Toti vor sa aduca subiectul la covid, sa faca vaccinarea obligatorie. Nu uitati ca vaccinurile contra bolilor copilariei au fost indelung testate, se fac o data in viata, nu au efecte adverse. Se poate spune acelasi lucru despre cele contra covid???

  • CORECT, Livia, dar slugile din „presa” trag năvodul unde li se ordona. Procesul a fost unul foarte țintit, pe vaccinuri arhicunoscute.

Adauga un comentariu