Lifestyle

Vaccinările sunt periculoase?

Publicat: 30 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinările sunt periculoase
Vaccin împotriva noului coronavirus

Există o multie de oameni care cred că vaccinările, datorită efectelor secundare și posibilelor complicații, fac organismului mai mult rău decât bine. Vaccinarea formează imunitate specifică la o boală și promovează producția așa-numitelor celule de memorie, limfocite T și B. În caz de contact repetat, deja cu o boală, corpul nostru poate începe să sintetizeze rapid anticorpi pentru a lupta (deoarece informațiile despre această boală sunt deja stocate în sistemul nostru imunitar), pentru a preveni dezvoltarea bolii.

Cum funcționează vaccinul și ce tipuri de vaccinuri există

La primul contact cu boala, avem de obicei nevoie de 10-14 zile pentru a dezvolta o cantitate suficientă de anticorpi de protecție, de obicei în acest timp boala s-a dezvoltat deja.

Vaccinurile conțin un virus viu slăbit care nu poate provoca boli la persoanele cu sistem imunitar sănătos. Slăbiciunea și febra după vaccinare sunt doar o posibilă reacție la introducerea vaccinului în sine și acest lucru nu înseamnă deloc că sunteți bolnav, aceasta este o reacție post-vaccinare. Ei bine, este cu adevărat posibil să te îmbolnăvești în paralel cu vaccinarea, dar acestea pot fi evenimente independente. Dintr-un vaccin viu, teoretic este posibil să vă îmbolnăviți dacă, de exemplu, există o încălcare a sistemului imunitar. În consecință, o astfel de vaccinare este contraindicată la pacienții imunocompromiși.

Vaccinurile inactivate și vaccinurile subunitare conțin un virus inactiv (inofensiv) sau o parte a unui virus sau bacterie. Nu pot provoca boli, dar de obicei sunt necesare vaccinări de rapel și de rapel. Trebuie amintit că pot exista în continuare reacții adverse și complicații post-vaccinare. Vaccinurile inactivate și subunitățile sunt administrate pentru a preveni gripa și hepatita.

Vaccinul toxoid este o toxină inactivată (slăbită) care permite producerea de anticorpi împotriva toxinei originale. Un exemplu este DTP (vaccin adsorbit cu difterie-tetanos pertussis). În zilele noastre, vaccinurile sunt mai des împărțite în vii și inactivate – așa se pare că este mai ușor.

Poate fi periculos un vaccin?

Orice vaccin poate avea efecte secundare și complicații post-vaccinare, majoritatea dintre acestea fiind minore și dispar de la sine. Uneori există reacții severe, cum ar fi șocul anafilactic. Din fericire, acestea sunt extrem de rare, una din 1.000.000 de vaccinări sau mai puțin. În orice caz, medicul trebuie să explice pacientului totul, toate riscurile posibile, contraindicațiile și așa mai departe, astfel încât pacientul să aibă informațiile atunci când ia o decizie cu privire la vaccinare.

Dar merită să ne amintim că niciun vaccin nu oferă imunitate 100%, de obicei este de 97-98%, pentru unele vaccinuri este mai mic. Nu toate vaccinurile asigură imunitate pe tot parcursul vieții, uneori este necesar să se repete cursul imunizării după ceva timp sau să se facă o așa-numită doză de rapel pentru a asigura o producție suplimentară de anticorpi. Se întâmplă ca o persoană să uite pur și simplu de asta.

Din calendarul vaccinărilor obligatorii, nu ar trebui să renunțați la nimic. Toate sunt necesare. Mai mult, este logic să se efectueze vaccinări suplimentare, adoptate în alte țări și uitate nemeritat în țara noastră (costuri ridicate ale vaccinurilor, lipsa producției proprii): rotavirus, varicelă, hepatită A, infecție meningococică. Acestea nu sunt boli mai puțin periculoase, au nevoie și de protecție, plus vaccinarea în focarele endemice împotriva encefalitei transmise prin căpușe.

 

Tags:
Adauga un comentariu