Actualitate

Vaccinurile ar trebui să funcționeze împotriva variantei Omicron, susțin specialiștii de la OMS

Publicat: 08 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinurile ar trebui să funcționeze împotriva variantei Omicron susțin specialiștii de la OMS
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) confirmă, în raportul săptămânal publicat marți, transmiterea comunitară susținută în România a variantei Omicron a SARS-CoV-2

Vaccinurile existente ar trebui să protejeze în continuare persoanele care contractă varianta Omicron de cazuri severe de Covid, a spus un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Această declarație vine în momentul în care primele teste de laborator ale noii variante din Africa de Sud sugerează că poate evita parțial vaccinarea Pfizer.

Vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea fi eficiente împotriva Omicron, susţin reprezentanţii OMS

Cercetătorii spun că a existat o „scădere foarte mare” a cât de bine au neutralizat noua tulpină anticorpii vaccinului. Dar doctorul Mike Ryan de la OMS a spus că nu există niciun semn că Omicron ar fi mai bun la evitarea vaccinurilor decât alte variante.

„Avem vaccinuri extrem de eficiente care s-au dovedit eficace împotriva tuturor variantelor până acum, în ceea ce privește boala severă și spitalizarea, și nu există niciun motiv să ne așteptăm că nu va fi așa”, pentru Omicron, dr. Ryan, directorul pentru urgențe al OMS, a declarat agenţiei de presă AFP.

El a spus că datele inițiale sugerează că Omicron nu i-a îmbolnăvit pe oameni decât Delta și alte tulpini. „Dacă ceva, direcția este către mai puțină severitate”, a spus el.

Un studiu arată faptul că Pfizer este de zeci de ori mai puţin eficient împotriva Omicron

Noul studiu sud-african – care nu a fost încă evaluat de colegi – a constatat că vaccinul Pfizer/BioNTech poate fi de până la 40 de ori mai puțin eficient împotriva Omicron decât tulpina originală de Covid. Dar capacitatea lui Omicron de a scăpa de anticorpii vaccinului este „incompletă”, a spus profesorul Alex Sigal, virolog la Africa Health Research Institute, care a condus cercetarea.

El a spus că rezultatele, bazate pe testele de sânge de la 12 persoane, au fost „mai bune decât mă așteptam de la Omicron”. Profesorul Sigal a spus că vaccinarea, combinată cu infecția anterioară, s-ar putea neutraliza în continuare împotriva variantei. Aceasta sugerează că amplificatoarele pot aduce un beneficiu semnificativ. Oamenii de știință cred că infecția anterioară, urmată de vaccinare sau un rapel, ar putea crește nivelul de neutralizare și va proteja probabil oamenii împotriva bolilor severe.

Mai multe date despre cât de bine funcționează Pfizer împotriva Omicron sunt de așteptat să fie publicate în zilele următoare. Nu există încă date semnificative despre modul în care Moderna, Johnson & Johnson și alte lovituri rezistă noii variante.

Altfel spus, aceeași specialiști au afirmat faptul că este îngrijorător felul în care virusul a suferit mutații.

Omicron este cea mai puternică versiune a coronavirusului găsită până acum.

A fost identificat pentru prima dată în Africa de Sud, unde acum există o creștere a numărului de persoane infectate cu Covid de mai multe ori. Purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a spus că primele semne sugerează că Omicron ar putea fi mai transmisibil decât tulpina actuală Delta.

Dar capacitatea lui Omicron de a provoca boli severe nu este încă clară. Dr. Anthony Fauci, cel mai important expert în boli infecțioase din SUA, a spus că dovezile timpurii sugerează că Omicron ar putea fi mai transmisibil, dar mai puțin sever.

Au fost peste 267 de milioane de cazuri și peste cinci milioane de decese pe tot globul de la începutul pandemiei în 2020, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.

Pe de altă parte, specialiștii din România au oferit câteva detalii despre posibilele simptome ale infectării cu Omicron.

Adauga un comentariu