Prima pagină » National » Val de scumpiri în România. Ce prețuri cresc semnificativ
Val de scumpiri în România. Ce prețuri cresc semnificativ

Val de scumpiri în România. Ce prețuri cresc semnificativ

12 oct. 2020, 00:00,
în National

Un val de scumpiri va urma în România. Iată ce previziuni au specialiștii și ce produse își vor majora prețul. Românii vor plăti mai mult pentru carne, dar și pentru carburanți, care deja s-au scumpit în ultimele luni.

„Ar trebui să existe o corelaţie între creşterea preţurilor la cereale şi preţul final al cărnii”

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, a vorbit, la Antena 3, despre cauza scumpirii produselor din carne de porc.

„Ar trebui să existe o corelaţie între creşterea preţurilor la cereale care reprezintă baza de furaje a animalelor şi preţul final al cărnii de porc în garantare. Uitându-ne istoric, nu întotdeauna lucrurile s-au întâmplat aşa. Ar trebui să facem o distincţie între carnea de porc produsă în fermele comerciale care îşi vând animalele către abatoare şi ulterior abatoarele către retail, unde de fapt acei fermieri nu au un contact direct şi nemijlocit cu consumatorul. Ca atare, ei nu prea pot ei prin iniţiativă proprie să crească preţul cărnii de porc. Pot cei care cresc animale în gospodăriile mici şi care comercializează animalele direct către consumatorul final (…) Vor face asta în mod cert şi acest lucru se va întâmpla pe măsură ce ne apropiem de perioada cea mai ridicată a consumului, respectiv sărbătorile de iarnă”, a explicat Ioan Ladoși.

Covid-19: 4 greșeli de evitat la cumpărături, pentru a evita contaminarea

Evitarea locurilor aglomerate este foarte recomandată pentru a lupta împotriva Covid-19. Cu toate acestea, cumpărăturile sunt o necesitate, de care unii consumatori se tem. Iata greșelile pe care nu trebuie să le faceți atunci când mergeți la supermarket!

Care sunt riscurile transmiterii Covid-19 în supermarketuri? Te poți contamina de la cumpărături? Pentru a limita riscurile contractării Covid-19, în supermarketuri, ca peste tot, respectarea gesturilor de barieră este esențială. Concentrați-vă asupra trioului „purtatul mastii, igiena mâinilor și distanțarea fizică”. Dacă aceste reguli sunt aplicate în mod colectiv, riscurile sunt limitate, asigură dr. Pierre Parneix, de la Spital Universitar din Bordeaux, potrivit Femmme Actuelle. 4 greșeli de evitat la cumpărături, pentru a evita contaminarea!

Nu vă spălați pe mâini înainte și după cumpărături

Spălarea frecventă a mâinilor este esențială în acest moment al epidemiei Covid-19. Acest lucru este cu atât mai esențial când mergeți în locuri aglomerate, cum ar fi supermarketurile. La cumpărături, avem tendința de a atinge diferite suprafețe potențial contaminante. Spălarea corectă a mâinilor este esențială: de aceea este recomandabil să aveți o sticlă de gel hidroalcoolic în buzunar și să vă frecați regulat mâinile, dar și să vă spălați cu apă și săpun înainte de a pleca de acasă, precum și cand ajungeti casă.

Atingeți totul în magazin

Dacă spălarea mâinilor este eficientă în limitarea riscului de contaminare, cea mai bună soluție este totuși să eviți cât mai mult posibil contactul cu diferitele suprafețe din magazine. De obicei atingi fructele și legumele pentru a le verifica starea? Acest reflex ar trebui evitat acum, nu numai pentru a vă proteja, ci și pentru a-i proteja pe ceilalți, deoarece aceste produse vor fi consumate apoi.

Nu scoateți toate ambalajele inutile

Coronavirus sau nu, este recomandabil, la întoarcerea de la cumpărături, să îndepărtați ambalajele inutile, cum ar fi ambalajele de iaurt. Și din motive întemeiate: permite ca alimentele să fie depozitate mai bine în frigider! Acest reflex are și mai mult sens în acest moment al epidemiei, deoarece ajută la limitarea riscului de răspândire a virusului, care ar putea supraviețui până la 24 de ore pe carton, potrivit unor studii.

Uitati să vă clătiți fructele și legumele

În acest moment, nu există dovezi că Covid-19 poate fi transmis prin alimente, inclusiv fructe și legume. Așa spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS) despre posibila contaminare prin alimente. Ca măsură de precauție, se recomandă totuși să vă spălați fructele și legumele înainte de a le pune la frigider. Un gest pe care este recomandabil să îl aplici și în afara unei perioade epidemice! Nu se pune problema curățării acestor alimente cu înălbitor sau săpun: este suficientă o clătire simplă cu apă. Riscul de contaminare rămâne scăzut, iar unele dintre aceste produse vor fi încălzite la temperaturi ridicate, ceea ce elimină virusul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`