National

Valeriu Gheorghiță: 60% din centrele din România au vaccin de la Pfizer, 30% de la Astra Zeneca şi 10% de la Moderna

Publicat: 19 mart. 2021
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medic militar
După jumătatea lunii aprilie, România va ajunge la 100.000 de persoane vaccinate pe zi, iar imunitatea de masă ar putea fi atinsă în luna septembrie sau chiar mai devreme, a anunțat, luni, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că peste jumătate dintre centrele de vaccinare folosesc vaccinul de la compania Pfizer, 30% primesc serul de la AstraZeneca, iar în 10% dintre centre se foloseşte serul de la Moderna. Preşedintele CNCAV precizează că, ”în câteva săptămâni”, cei care se înscriu pe listele de aşteptare vor primi o estimare a momentului când vor fi vaccinaţi şi se ia în calcul posibilitatea de a se spune de la început ce vaccin va fi folosit la imunizarea fiecărei persoane, anunță news.ro.

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că autorităţile iau în calcul ideea ca oamenii să ştie din timp cu ce ser vor fi imunizaţi, chiar de la momentul înscrierii pe lista de aşteptare.

”Nu e firesc să stai trei săptămâni pe o listă de aşteptare şi să afli în ziua notificării că este, de fapt, un vaccin pe care poate nu vrei să-l foloseşti. Va creşte timpul de aşteptare şi implicit va îngreuna campania de vaccinare”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a explicat că 60% din centre au vaccin de la Pfizer, 30% de la Astra Zeneca şi 10% – Moderna.

De asemenea, preşedintele CNCAV precizează că, ”în câteva săptămâni”, cei care se înscriu pe listele de aşteptare vor primi o estimare a momentului când vor fi vaccinaţi şi se ia în calcul posibilitatea de a se spune de la început ce vaccin va fi folosit la imunizarea fiecărei persoane.

Întrebat dacă persoanele care s-au vaccinat cu o primă doză de ser de la compania AstraZeneca şi cărora le este teamă să primească doza a doua pot relua imunizarea cu un alt ser, Valeriu Gheorghiţă a precizat că recomandă completarea schemei de vaccinare cu serul inoculat iniţial, dând asigurări că studiile arată că la rapel reacţiile adverse sunt mai puţin severe.

”La acest moment nu avem suficiente date disponibile din punct de vedere medical şi care este momentul oportun de reluare a schemei de vaccinare”, a explicat el.

Adauga un comentariu