Actualitate

Valeriu Gheorghiță consideră că trecerea prin boală nu este suficientă pentru a ne proteja în fața variantei africane a COVID-19

Publicat: 26 nov. 2021
Valeriu Gheorghiță în cadrul unei emisiuni tv
Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre varianta descoperită în Africa de Sud a SARS-CoV-2.

„Această variată virală ne îngrijorează foarte mult, nu neapărat numărul crescut de mutații, ci impactul potențial pe care ele pot să-l aibă. Știm că sunt 30 de mutații la nivelul proteinei spike. Cel puțin 15 sunt localitate chiar în zona critică a proteinei, acolo unde acționează anticorpii, așa că se estimează un potențial crescut pe capacitatea acestei tulpini de a ocoli cel puțin parțial răspunsul imun.

Mai e și acest potențial de a avea contegiozitate cel puțin la fel de mare ca tulpina Delta. În Africa de Sud, numărul de cazuri a crescut foarte mult în ultimele șapte zile, multe cazuri fiind în școli.

Trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă în fața acestei variante. Trebuie să așteptăm să se facă evaluările în laborator, să se confirme contagiozitatea și capacitatea de a evita răspunsul imun”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Dr. Valeriu Gheorghiță: „Cele mai multe mutații sunt cunoscute deja”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a vorbit despre ceea ce se cunoaște în acest moment despre varianta africană a coronavirusului.

„Varianta virală acumulează un număr mult mai mare de mutații decât se cunoștea până în prezent.  Sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, prin care virusul ajunge în celulele corpului uman. Aceeași proteină reprezintă ținta anticorpilor care rezultă după vaccinare. Cea mai mare parte a acestor mutații sunt deja cunoscute, regăsite la varianta Delta, britanică și indiană.

Este greu de spus în ce masură această variantă virală scapă de protecția oferită de vaccinul sau de trecerea prin boală, dar se pare că într-adevăr ar putea să ocolească cel puțin parțial răspunsul imun, ținând cont și de faptul că o parte din cazurile deja identificate sunt la persoanele vaccinate sau au istoric de trecere prin boală.

Este foarte greu și nu vreau să ne hazardam la speculații. Varianta Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor de circa 2,8 ori, varianta sud-africană, beta, reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor de peste șapte ori. Asta înseamnă că atunci când ai o varianta virală care scade foarte mult activitatea neutralizantă a anticorpilor, va impacta eficiența vaccinului și va reduce considerabil acea eficiență.

Varianta beta, varianta sud-africană, este cea care are cea mai ridicată capacitate de a ocoli răspunsul imun. Varianta nouă din Botswana, și vedem că s-a extins, este mai transmisibilă decât varianta Delta sau poate să genereze cazuri mai grave, încă nu știm, dar în următoarele două săptămâni probabil că vom avea acest răspuns. Azi se întrunește comitetul de experți OMS și mă aștept ca cel puțin să fie inclusă în variantele de interes această nouă variantă, cu multiple mutații.

Este important să înțelegem dacă avem nevoie de alte măsuri epidemiologice de răspuns, față de cele pe care deja le aplicăm. Vedem că unele state au impus limitări de călătorie în Africa de Sud, și celor care se întorc din Africa de Sud. Ce este important este să înțelegem că avem nevoie să consolidăm capacitatea de secvențiere, pentru că fără asta va fi greu să urmărim care este evoluția acestei noi variante virale.

Datele preliminare din Africa de Sud arată două lucruri. Că în timp relativ scurt numărul de variante virale identificate prin secvențiere a crescut foarte mult, mai mult decât dinamica pe care a avut-o varianta Delta, în momentul de față se estimează că ar putea fi mai contagioasă decat Delta.

Rata bazală de reproducere a cazurilor este exprimată în jur de 2, asta însemna o creștere abruptă a numărului de cazuri. În Africa de Sud sunt peste 77 de cazuri, în mod deosebit în școli și la tineri. Trebuie să accelerăm campania de vaccinare. Mă aștept ca formele de îmbolnăvire (n.r. la persoanele vaccinate) să fie mult mai ușoare decât în cazul celor nevaccinați sau care nu au istoric de trecere prin boală. Prin vaccinare putem limita răspândirea de noi variante mutante”, a declarat Valeriu Gheorghiță

Comentarii
  • Mai da-te-n spume de carlan ticalos. Iti pun in fata hartia de analize a anticorpilor. Pune-o si tu pe a ta! Iti demonstrez ca ai mei, dupa un an , sunt de 3 ori mai multi decat ai tai. Japita! Eu, dupa un an, am 6 000 in timp ce Robert Turcescu flutura vreo 200 de unitati, dupa vaccinurile carlanului asta. Despre ce vorbim? Aaa???? Care nu are deloc? Acolo da… fa-ti vaccin frate, sa fii cumva protejat. Dar nu-mi vorbi mie, lepadatura! Nevasta-mea are 11 000 ! A dat sistemul peste cap, ca la Nadia Comaneci, incat i-a scris cu virgula. Mars carlane !

Adauga un comentariu