Actualitate

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare anti-Covid-19: „Vaccinul acoperă tulpina britanică a coronavirusului” – VIDEO

Publicat: 26 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valeriu Gheorghiță coordonatorul campaniei de imunizare anti-Covid-19 Vaccinul acoperă tulpina britanică a coronavirusului - VIDEO
2.040.532 de persoane s-au vaccinat cu noul coronavirus, în România. În ceea ce priveşte imunizarea colectivă aceasta a ajuns la 15 procente din întreaga populaţie. Persoanele vaccinate anti-Covid-19 ar trebui să poarte masca de protecție şi să respecte măsurile sanitare chiar dacă s-au imunizat împotriva virusului din Wuhan, potrivit declaraţiei medicului colonel Valeriu Gheorghiţă

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19, Valeriu Gheorghiță, a precizat într-o conferință de presă marți, 26 ianuarie 2021, faptul că vaccinurile care revin României sunt eficiente în cazul tulpinii britanice a virusului SARS – CoV – 2.

Interpelat dacă vaccinul acoperă și tulpina britanică a coronavirusului, oficialul a venit cu un răspuns prompt: „Da, datele sunt cât se poate de bune, eficacitatea acestor vaccinuri este păstrată şi pentru tulpina din Marea Britanie”.

Acesta a menționat că, din păcate, companiile Moderna și AstraZeneca, care ar trebui să livreze României alte doze de vaccinuri pe lângă cele de la Pfizer, nu au oferit un calendar pentru trimiterea dozelor. În altă ordine de idei, nu se știe când vor ajunge vaccinurile Moderna și AstraZeneca în martie.

Cine sunt persoanele care se vaccinează fără programare

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a ținut să explice de ce unii români s-au programat la vaccinare, dar s-au trezit că nu mai există doze. Gheorghiță afirmă că există oameni care se pot vaccina peste rând, fără să se programeze.

„Persoanele care sunt internate în centre sunt vaccinate fără programare, coordonarea se face de către Direcțiile de Sănătate Publică. Tot la această categorie sunt incluse persoanele cu hemodializă cronică. (…) Tot la categoria de exceptări de la înscriere sunt cei care nu se pot deplasa de la domiciliu și însoțitorii lor. De asemenea, sunt studenții din străinătate care lucrează în spitale și nu s-au putut să se programeze”, a declarat Gheorghiță.

Se amână cu 10 zile vaccinarea persoanelor care deservesc activități esențiale

Indivizii care lucrează în activități esențiale vor fi reprogramați la vaccinarea anti coronavirus, începând cu data de 28 ianuarie. Anunţul a fost făcut astăzi de dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România.

Hotărârea amânării imunizării anti- COVID-19 a fost luată din cauza unui deficit de doze de imunizare, care ajunge la peste 115.000, a precizat medicul militar.

Vaccinare anti-COVID amânată cu 10 zile pentru anumite categorii de persoane

„Începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru doza 1, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie, prima zi va fi 8 februarie. Se translatează cu 10 zile mai târziu”, a anunţat, marţi, Valeriu Gheorghiță.

Cauza, lipsa dozele de ser pentru imunizare.

„Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit este generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18-24 ianuarie am recepționat cu circa 51,3% mai puține doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând de fapt 93.340 doze”, a explicat medicul Gheorghiță.

De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare anti coronavirus din România a dat asigurări că se va menține același ritm pentru restul persoanelor programate și a menționat că există dozele de rapel pentru persoanele vaccinate până acum.

Gheorghiţă: Perioada dificilă pentru România este până pe 15 februarie

Gheorghiţă a mai adăugat că perioada dificilă pentru România este până pe data de 15 februarie.

„Este un moment pe care dorim să îl depășim împreună, prin solidaritate, e un moment în care trebuie să avem răbdare”, a spus medicul.

Valeriu Gheorghiță susține că astfel de probleme au înregistrat multe țări europene, care au decis fie decalarea vaccinărilor, fie reducerea numărului de persoane programate sau prin reducerea dozelor administrate zilnic.

Adauga un comentariu