National

Valeriu Gheorghiță, despre dozele de vaccin aruncate: „Important e să înțelegem și să corectăm aceste lucruri pe viitor”

Publicat: 02 mart. 2021
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a prezetat, marți, rata de apariție a reacțiilor adverse în România, pe tipuri de vaccin, de la începutul administrării

Nu este o tragedie ce s-a întâmplat la Arad, unde au fost aruncate la gunoi 18 doze de vaccin antiCovid, însă trebuie să se anticipeze unde există o vulnerabilitate și luate măsuri să nu se mai întâmple, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Acest lucru l-am aflat și noi. Sunt 18 doze, trei flacoane care au fost dintr-o eroare aruncate. Este o situație care, din punct de vedere practic, din păcate se întâmplă. Nu e o tragedie. Important e să înțelegem și să corectăm aceste lucruri pe viitor, să anticipăm unde există o vulnerabilitate și să luăm măsuri să nu se mai întâmple”, spune Valeriu Gheorghiță.

Potrivit ISU Arad, marți, în jurul orei 12.00 șeful centrului de vaccinare din Ineu a informat CJCCI Arad că luni seara nu a mai găsit trei flacoane, respectiv 18 doze de vaccin Pfizer.

„Există suspiciunea că din greșeală le-a aruncat la gunoi cu ambalajul din carton”, potrivit sursei citate.

Flacoanele nu au putut fi găsite deoarece gunoiul a fost ridicat si transportat la stația de sortare de la Mocrea.

Direcția de Sănătate Publică a dispus verificări la centrul de vaccinare din Ineu.

Cine va avea prioritate la înscrierea pe listele de așteptare pentru vaccinul anti-COVID?

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a anunțat că din data de 15 martie, cei care vor avea prioritate  la înscrierea pe listele de așteptare pentru vaccinare sunt bolnavii cronici. În plus, locurile rămase libere vor fi ocupate de cei care vor dori să se imunizeze în cea de-a treia etapă.

Într-o conferință de la Palatul Victoria, medicul Valeriu Gheorghiță a punctat următoarele aspecte:

„Noi vom avea, să estimăm, un număr de câteva milioane de persoane pe această listă de aşteptare. Vor fi notificate în ordinea în care au fost programate, persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice, persoanele peste 65 de ani care vor ocupa 75% dintre locurile libere, iar celelalte 25% vor fi ocupate de persoanele care au bifat că fac parte din categoria activităţilor esenţiale.

În cazul în care rămân locuri disponibile, nu o să stăm cu locuri libere şi deja începem să includem persoanele din etapa a treia în ordinea în care au fost trecute pe această listă de aşteptare.

Ţinând cont de faptul că pentru etapa a doua avem aproximat un număr de 5-6 milioane de persoane eligibile, dacă aplicăm o intenţie de vaccinare de 60-70% vorbim de 3-4 milioane de persoane care ar putea să fie vaccinate.

Pot să vă spun că pentru luna aprilie, foarte probabil vom avea mai mult de 3 milioane de doze disponibile, deci, cumva, cred că vom putea depăşi, în centrele de vaccinare vom avea locuri disponibile şi pentru persoanele din etapa a treia, aşa încât să avem o activitate cât se poate de fluentă şi continuă a ritmului de vaccinare tocmai pentru a creşte accesibilitatea persoanelor la vaccinare”

Adauga un comentariu