National

Valeriu Gheorghiță, despre sincopele apărute în centrele de vaccinare deschise la Romexpo: „A fost vorba despre o subestimare a numărului de doze”

Publicat: 30 mart. 2021
Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România
Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România susține că România este pregătită pentru a vaccina copiii de 12 și 15 ani

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a justificat, marţi, sincopele apărute în centrele de vaccinare deschise la Romexpo, unde oamenii au aşteptat pentru imunizare fiindcă nu era ser. „Se pare că a fost vorba despre o subestimare a numărului de doze, aşa încât în anumite centre a existat, practic, o lipsă temporară, de câteva ore, a dozelor de vaccin”, a afirmat Gheorghiţă.

„În condiţii normale, în ziua de vineri, se transmite necesarul de doze pentru următoarele trei zile, sâmbătă, duminică şi luni către centrele regionale de depozitare, de la nivelul centrelor regionale de depozitare se eliberează acest număr de doze pentru cele trei zile. Se pare că a fost vorba despre o subestimare a numărului de doze, aşa încât în anumite centre a existat, practic, o lipsă temporară de câteva ore a dozelor de vaccin”, a afirmat Gheorghiţă, răspunzând unei întrebări, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă, scrie News.ro.

El a precizat că toate persoanele programate la aceste centre au fost, în cele din urmă, imunizate.

„S-a recuperat acest timp. Toate persoanele au fost vaccinate, dar, sigur, este o situaţie pe care nu ne-o dorim şi pe care nu ne-am dorit-o, însă, din păcate, se întâmplă şi asemenea situaţii, la un volum extraordinar de mare de muncă, putem să ne confruntăm şi cu asemenea situaţii, însă cred că pe viitor oamenii vor fi mult mai atenţi când se fac aceste estimări.

Există un reglaj foarte fin, aş putea să vă spun, pentru că, pe de o parte, coordonatorii centrelor se tem să nu rămână cu doze suplimentare care pot expira, pot ieşi din acea fereastră de cinci zile de stabilitate la două grade, pentru că vorbeam de centre care aveau vaccin de la Pfizer, pe de altă parte, nici nu vor să ceară prea puţine, tocmai pentru că avem persoanele care sunt deja programate şi nu întotdeauna există o concordanţă între câte persoane ai programate şi câte persoane se prezintă”, a adăugat medicul.

Comitetul de Coordonare a Vaccinării a precizat, luni, că au existat întârzieri în ceea ce priveşte alocarea cantităţilor de vaccin către centrele de vaccinare, reacţia fiind transmisă după apariţia unor imagini de la centrul de vaccinare de la Romexpo, în care cei veniţi să se imunizeze stau şi aşteaptă cozi lungi, în afara clădirii.
Adauga un comentariu