Luni, 18 ianuarie 2021, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a declarat că peste 75% dintre persoanele programate pentru vaccinare prin intermediul platformei informatice aparţin grupei de vârstă de peste 65 de ani sau sunt persoane cu boli cronice. Mai mult, 25% sunt persoane care deservesc activităţi esenţiale.
„Peste 75% din persoanele deja programate, şi vorbim de peste 275.000 de persoane deja programate în platforma de programare, sunt persoane care aparţin grupei de vârstă de peste 65 de ani sau persoane cu boli cronice şi până la 25% sunt persoane care deservesc activităţi esenţiale”, a spus medicul militar, într-o dezbatere organizată de Colegiul Medicilor din România în parteneriat cu TVR.
Valeriu Gheorghiță: „Din păcate, baza de date a CNAS nu este suficient de consistentă”
Potrivit medicului, persoanele cu boli cronice, ar putea avea posibilitatea să fie programate individual sau de către aparţinători, prezentând la centrul de vaccinare o scrisoare medicală sau un bilet de externare din spital care atestă că persoana respectivă are o boală cronică.
„Din păcate, baza de date a CNAS nu este suficient de consistentă şi sunt o serie de persoane care nu s-au regăsit în acea bază de date. Din acest punct de vedere, există alte modalităţi prin care respectivele persoane se pot programa şi anume prin call-center pot suna direct la numărul de telefon unic şi se pot programa direct la un centru de vaccinare.
De asemenea, încercăm să facem pe cât de repede posibil posibilitatea ca orice persoană care se cunoaşte în evidenţă cu boli cronice să poată să fie programată individual sau prin aparţinători, asumând că acea persoană are boală cronică şi prezentând la centru de vaccinare o scrisoare medicală mai veche sau un bilet de externare din spital care atestă că într-adevăr persoana respectivă are o boală cronică”, a explicat Gheorghiţă.
Acte necesare pentru vaccinarea anti-COVID-19
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a explicat care sunt actele necesare pentru vaccinarea anti-COVID-19.
Valeriu Gheorghiță a transmis că cei care vin la vaccinare anti-COVID-19 trebuie să aibă la ei cartea de identitate pentru a fi scanată și a se valida programarea.
Recipisa primită odată cu programarea nu trebuie adusă obligatoriu, dar cine o are ușurează munca de la serviciul de triaj. În niciun caz recipisa nu este însă un document obligatoriu, a arătat Gherghiță.
În ceea ce privește ora la care trebuie să se prezinte la centrul de vaccinare, Gheorghiță a precizat că nu este încurajată venirea mai devreme.
„Pentru fiecare persoană sunt alocate 15 minute, în care se fac triajul medical și vaccinarea, iar apoi persoana ajunge în sala de așteptare pentru monitorizare. Nu încurajăm venirea mai devreme decât ora la care este făcută programarea pentru că suntem în pandemie, trebuie să reducem la minim pericolul de expunere.
Un interval maxim de jumătate de oră în preajma orei la care suntem programați este rezonabil, cel mult jumătate de oră”, a declarat Valeriu Gheorghiță.