Actualitate

Valeriu Gheorghiţă: „Vaccinul Moderna anti-COVID-19, în România până pe 15 ianuarie“

Publicat: 07 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valeriu Gheorghiţă Vaccinul Moderna anti-COVID-19 în România până pe 15 ianuarie
Vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna este distribuit în

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat joi, 7 ianaurie, că vaccinul împotriva COVID-19, produs de Moderna, este aşteptat să ajungă în țara noastră până la jumătatea acestei luni.

„4,3% din cantitate revine României, înseamnă aproximativ 3,5 milioane de doze de la compania Moderna. Dacă se va aproba încă un contract, am putea primi dublu. Chiar din luna ianuarie ne așteptăm să ajungă în România, chiar până la 15 ianuarie ar putea să fie livrată prima tranșă de doze. Este o veste bună, dar numărul de doze este incomparabil mai redus decât cel de la compania BioNTech Pfizer, având în vedere capacitatea de producție și tipul contractului încheiat de Comisia Europeană”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România a precizat că nu sunt diferențe medicale vis-a-vis indicațiile acestor tipuri de vaccinuri, fiind vorba doar de condiţiile de stabilitate, distribuţie şi management al dozelor.

Vaccinul produs de Moderna, al doilea împotriva COVID-19 apropat de UE

Vaccinul produs de Moderna este cel de-al doilea împotriva COVID-19 apropat de UE, după cel dezoltat de Pfizer/BioNTech. Testele clinice realizate de companie arată că vaccinul este eficient în proporție de 94% împotriva COVID-19. Nicio persoană care a fost vaccinată cu serul, cunoscut sub numele de mRNA-1273, nu a dezvoltat o formă gravă de coronavirus.

Compania Moderna a arătat că rezultatele studiilor indică faptul că vaccinul este în general bine tolerat și nu prezintă probleme serioase de siguranță. Potrivit studiului, vaccinul Moderna este administrat în două doze, la o diferenţă de 28 de zile, intramuscular, în braţ. Studiul confirmat de AEM a arătat că cele mai comune reacţii adverse au fost uşoare sau moderate şi au dispărut în câteva zile de la vaccinare.

Cele mai des întâlnite reacţii adverse au fost: durere şi umflături în zona injectată, oboseală, frisoane, febră, dureri de cap, durere în muşchi şi încheieturi, ameţeală sau vărsături.

România a primit încă 150.000 de doze de vaccin anti-COVID-19

România a primit miercuri dimineață, 6 decembrie, încă 150.000 de doze de vaccin anti-COVID-19. Acestea fac parte din cota pe care ţara noastră o are repartizată pentru luna ianuarie prin  mecanismul comun al Uniunii Europene.

Dintre acestea, 40.000 de doze au fost aduse la Bucureşti cu o aeronavă care a aterizat miercuri dimineaţă pe Aeroportul Henri Coandă şi vor fi transportate la Institutul Cantacuzino. Restul vor ajunge în Timişoara şi Cluj.

600.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 până la finalul lunii ianuarie

Aceasta este cea de-a treia tranşă de vaccin care ajunge în România. Prima a fost de 10.000 de doze, iar a doua de 140.500. Până la finalul lunii ianuarie, România trebuie să primească 600.000 de doze de vaccin.

România ar trebui să înceapă la mijlocul lunii ianuarie cea de-a doua etapă de vaccinare. Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populaţia generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esenţiale şi nu este în categorii de risc, este estimată să înceapă în luna aprilie. Aceasta, în condiţiile în care înainte trebuie să se încheie cea de-a doua etapă, care include aproximativ 5,5 milioane de oameni.

„În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist, pe care îl putem lua în calcul. Însă trebuie să înţelegem că folosim acest termen de estimare pentru că momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare a dozelor de vaccin şi de capacitatea de vaccinare.” a spus Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu