International

Vânzarea sistemelor antidrone pentru Qatar a fost aprobată de Guvernul american

Publicat: 30 nov. 2022
Vânzarea sistemelor antidrone pentru Qatar a fost aprobată de Guvernul american
Vânzarea sistemelor antidrone pentru Qatar a fost aprobată de Guvernul american

Marţi, 30 noiembrie 2022, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că guvernul americam a autorizat vânzarea sistemelor antidrone către Qatar, în valoare de un miliard de dolari. Anterior, rebelii pro-iranieni au lansat mai multe atacuri în țările din Golf. Totodată, dronele iraniene sunt folosite și în războiul în Ucraina.

Qatar a anunţat despre intenţia de a achiziţiona 10 sisteme FS-LIDS, care pot detecta drone care zboară la altitudine joasă, le pot identifica şi le pot neutraliza prin bruiaj electronic. Pe lângă aceste sisteme, Qatar a solicitat şi interceptoare Coyote Block2.

Vânzarea sistemelor antidrone pentru Qatar a fost aprobată de Guvernul american

Vânzarea echipamentelor sensibile trebuie aprobată de guvernul american. Sistemul antidrone FS-LIDS este fabricat de centrul de cercetare SRC, de la Universitatea Syracuse, iar interceptoarele Coyote sunt produse de Raytheon.

„Proiectul de vânzare va întări capacităţile Qatarului de a răspunde ameninţărilor prezente şi viitoare” reprezentate de drone, a subliniat diplomaţia americană

Potrivit documentului oficial, suma totală este estimată la un miliard de dolari. Dacă va fi confirmată, această vânzare de arme „va răspunde obiectivelor de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, ajutând la îmbunătăţirea securităţii unei ţări prietene”.

Rebelii houthi pro-iranieni au folosit mai multe atacuri cu drone împotriva altor ţări din Golf. De altfel, dronele iraniene sunt utilizate şi de forţele ruse şi ucrainene de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Dronele iraniene, folosite în ofensivă Rusiei în Ucraina

Potrivit ministerului britanic al Apărării, Federaţia Rusă caută soluţii să îşi aprovizioneze stocul de drone. În acest sens, Rusia a purtat negocieri cu Iranul și ar fi încheiat un acord secret cu Teheran pentru a începe fabricarea dronelor pe teritoriul rusesc, ca să le folosească, ulterior, în războiul din Ucraina. Anterior, la Teheran a avut loc un scandal de proporții după ce Iranul a recunoscut că a livrat drone Rusiei. Din septembrie, Rusia a început să folosească drone iraniene, numite „drone kamikaze”, în războiul din Ucraina, vizând infrastructura energetică a ţării.

Anterior, un analist militar rus, membru într-un consiliu al Ministerului Apărării de la Moscova a fost invitat la o emisiune la televiziunea de stat a Rusiei, însă, fără să știe că microfonul este pornit și că emisiunea începuse deja, acesta a spus că dronele pe care le folosește Rusia în Ucraina sunt iraniene, ceea ce autorităţile nu recunosc

Vă aducem aminte că un mare scandal a izbucnit la Teheran cu privire la dronele pe care Iranul a renoscut că le-a livrat Rusiei şi pe care Moscova le foloseşte acum contra Ucrainei. Un cleric conservator a cerut ca dronele să nu mai fie livrate către Rusia, în timp ce un ambasador a subliniat că Ministerul de Externe iranian nu a fost la curect cu astfel de achiziţii.

Masih Mohajeri, editorialistul ziarului „Jomhouri-e-Islami”, a subliniat că guvernul ar fi trebuie să sfătuiască Rusia să respecte reglementările internaţionale care interzic invadarea teritoriului altor ţări. De altfel, Rusia nu ar fi trebuit să folosească dronele pe care Iranul i le-a furnizat în război cu Ucraina.

Așadar, reiterăm faptul că vânzarea sistemelor antidrone pentru Qatar a fost aprobată de Guvernul american.Adauga un comentariu