Vânzările la covrigăriile din Iași s-au dublat în timpul postului de Paște, ajungând la aproximativ 1.500 de covrigi zilnic, față de media de 600-700 de dinainte de post. Covrigii sunt populari atât printre tineri, cât și printre persoanele în vârstă, fiind preferați ca gustare la prânz pentru elevi și studenți. Această creștere a vânzărilor poate fi atribuită faptului că mulți oameni țin post și se abțin de la consumul de carne și produse lactate pentru o anumită perioadă de timp, așa că se îndreaptă spre alimente precum covrigii, care sunt sățioși și ușor de transportat
Prețurile covrigilor la covrigăriile din Iași variază între 2 și 5 lei, în funcție de sortiment. Cu toate acestea, prețurile au crescut odată cu inflația. Covrigăriile din Iași au devenit din ce în ce mai populare datorită sortimentului variat și opțiunii alimentare practice și rapide, potrivite pentru cei cu un nivel de trai mai scăzut. În plus, covrigii sunt o alternativă accesibilă și convenabilă pentru mulți ieșeni, fiind preferați nu numai din considerente financiare, ci și pentru gustul lor delicios.
Vânzările la covrigăriile din Iași s-au dublat în timpul postului de Paște
Vânzările de la covrigăriile din Iași s-au dublat în perioada postului de Paște. Un reprezentant al unei covrigării din Iași a declarat că înainte de post se vindeau, în medie, 600-700 de covrigi pe zi, dar acum se vând aproximativ 1.500.
„Dacă înainte de post vindeam, în medie, 600-700 de covrigi pe zi, acum avem o medie de 1.500 de covrigi”, spune reprezentantul covrigăriei Luca din Iași.
Creșterea vânzărilor în această perioadă se datorează, probabil, faptului că mulți oameni țin post, ceea ce îi obligă să se abțină de la consumul de carne și produse lactate pentru o anumită perioadă de timp. Prin urmare, se îndreaptă spre alimente precum covrigii, care sunt atât sățioși, cât și ușor de transportat.
„Sunt foarte mulți bătrâni care îi cumpără. Probabil că aceștia țin post și evită consumul de carne și produse lactate. Aceștia preferă cam toate sortimentele, de la covrigi simpli până la rețetele cu semințe, mac sau susan”, mai spune reprezentantul covrigăriei Luca din Piața Unirii.
Cât mai costă un covrig la covrigăriile din Iași
Covrigăriile din Iași sunt în floare, devenind din ce în ce mai populare în rândul locuitorilor din municipiu. Acestea oferă un sortiment variat de covrigi, de la cei simpli până la cei mai compuși, care sunt împodobiți cu semințe sau sunt umpluți cu crenvurști, bacon ori cașcaval.
În municipiul Iași se remarcă doi mari jucători pe piața covrigilor: Petru, care deține 33 de locații, și Luca, care a deschis 6 locații și are în plan să deschidă și altele. Datorită popularității covrigilor, cozi lungi se formează la orice covrigărie din Iași, în special la orele amiezii. Prețul covrigilor calzi a crescut de la an la an, ținând pasul cu actuala creștere a ratei inflației.
„Avem sortimente simple care costă 2 lei, dar și sortimente cu semințe de floarea-soarelui care ajung să coste 4 lei. Mai avem și covridogii, cu crenvurști, cabanos, cașcaval sau șuncă, care sunt mai scumpi, 5 lei pe bucată”, mai spune reprezentantul covrigăriei.
Cum se prepară covrigii
Modul de preparare a covrigilor poate fi considerat relativ simplu, mai ales pentru cei care au experiență în prepararea pâinii. Acest proces necesită urmărirea unei rețete, precum și îndemânare și răbdare în frământarea aluatului. Deși rețetele pot varia, în funcție de preferințe, ingredientele de bază pentru covrigi sunt aceleași ca cele pentru pâine: făină, drojdie, sare și apă. Procesul de frământare, modelare și fierbere în apă este specific covrigilor și necesită o oarecare experiență pentru a se obține rezultatele dorite.
„Pentru a prepara covrigii este nevoie de un aluat simplu, format din făină, drojdie, sare și apă. Aluatul se frământă bine, astfel încât să capete o consistență elastică și ușor de modelat. După ce aluatul a fost frământat, se modelează în formă de covrig. Acestea pot avea diferite dimensiuni, în funcție de preferințele fiecăruia. Înainte de a fi copți, covrigii sunt fierți câteva minute în apă cu zahăr.
Acest proces ajută la obținerea unei cruste crocante și a unei texturi moi în interior. După ce au fost fierți, covrigii sunt rostogoliți prin mac, sare sau susan, în funcție de preferințe. Aceste ingrediente adaugă un plus de aromă și textură. Ulterior, covrigii sunt puși în cuptorul electric, unde sunt copți până când devin aurii și crocanți”, declară reprezentantul unei covrigării din Iași.
Așadar, vânzările la covrigăriile din Iași s-au dublat în timpul postului de Paște, iar această creștere se datorează, în mare parte, faptului că mulți oameni țin post înainte de Paște și caută alternative la consumul de carne și produse lactate. Covrigii sunt o alegere populară datorită gustului delicios și faptului că sunt sățioși și ușor de transportat. În plus, covrigăriile din Iași s-au dezvoltat ca o afacere profitabilă, oferind o alternativă accesibilă și convenabilă la alte opțiuni alimentare și satisfăcând cererea pentru produsele lor, atât din considerente financiare, cât și din considerente de gust.