Actualitate

Variola maimuţei se poate transmite și prin haine iar mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic

Publicat: 27 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Variola maimuţei se poate transmite și prin haine iar mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic
Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină avertizează că variola maimuţei se poate transmite şi prin haine

Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină atrage atenția că variola maimuţei se poate transmite și prin haine. Avertismentul său este în special pentru angajații din spitale care schimbă lenjeriile paturilor în care stau bolnavii. Cu toate acestea, medicul român recunoaște că virusul poate fi distrus prin spălare la temperaturi de peste 70 de grade timp de 30 de minute.

Apropiată de variolă, această afecţiune este considerată în prezent mult mai puţin gravă şi mai puţin contagioasă. Variola maimuţei este o maladie considerată rară și a fost identificată prima dată la oameni în 1970, în Republica Democrată Congo.

Cu toate acestea, apariția mai multor focare în zone care nu au legătură cu Africa și mai ales fără legătură directă cu călătorii întreprinse în zona endemică a provocat îngrijorare în întreaga lume. Până în prezent, 21 de state din Europa, America şi Australia au raportat cazuri de variola maimuţei, numărul acestora trecând de 240.

Variola maimuţei se transmite și prin haine

Medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, avertizează că variola maimuţei se poate transmite şi prin haine. Acesta a atras atenţia asupra transmisibilităţii virusului care provoacă deja panică în întreaga lume.

„Virusul poate să se transmită de pe haine. Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic și nici nu anunță alți membri ai familiei din diverse motive. Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat și să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate.

De asemenea, în spital, persoanele care schimbă lenjeriile paturilor în care stau bolnavii se pot infecta. Virusul poate fi distrus însă prin spălare la temperaturi de peste 70 de grade timp de 30 de minute”, a declarat medicul Marius Geantă.

Mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic

Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină mai precizează că transmisibilitatea acestui tip de variolă este foarte lentă. Cu toate acestea el a spus că mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic în lupta cu proteinele organismului uman care ne protejează de infectare.

„Vorbim despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutații fac ca o anumită proteină din organismul nostru care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai ușor. Totuși, trebuie să vedem dacă aceste mutații determină în viața reală o transmitere mai rapidă de la om la om”, a mai spus medicul Geantă.

Ce spune OMS despre răspândirea variolei maimuței

Specialiștii de la OMS transmit că variola maimuței nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Potrivit acestora, virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Conform specialiştilor OMS, persoanele infectate cu acest virus prezintă erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Cele mai multe cazuri confirmate de variola maimuţei se regăsesc în Marea Britanie, prima ţară în care au fost observate cazuri neobişnuite la începutul lunii mai (peste 70 de cazuri), Spania (51) şi Portugalia (37), conform ECDC.

Comentarii
  • Istoria se repeta, dupa 2 ani mergeti iar cu lingurita dupa voi… stergeti-va pe la gura ca miroase.. nu va mai crede nici dracu.

Adauga un comentariu