Local

Vasile Cepoi este noul director executiv al DSP Iași. Implicat în mai multe scandaluri, a primit cadou, la 66 de ani, încă un an de mandat de la minister (EXCLUSIV)

Publicat: 15 sept. 2020
Vasile Cepoi
Vasile Cepoi este noul director executiv al DSP Iași

Vasile Cepoi este noul director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași. Acestuia i-a expirat mandatul la șefia Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate.

Autoritatea Națională de Management a Calității în Sănătate – A.N.M.C.S este condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit pentru un mandat de 5 ani. Președintele Autorității Naționale de Management a Calității în Sănătate este și președintele Colegiului Director al instituției.

Vasile Cepoi este noul director executiv al DSP Iași

Vasile Cepoi a fost numit președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate prin decizia Primului-Ministru. Vasile Cepoi are 66 de ani, a dat concurs la DSP Iași în urmă cu mai mulți ani și s-a suspendat din funcție. Acum, la expirarea mandatului, el a revenit pe postul lui.

Aceasta este explicația pentru care nu s-a putut organiza concurs la DSP Iași pentru postul de director executiv. Postul călduț de la DSP Iași a fost păstrat pentru el deoarece așa prevede legea. Vasile Cepoi a primit o prelungire de mandat la DSP Iași de la Ministerul Sănătății. Mandatul său în fruntea sănătății ieșene va expira de-abia anul viitor.

Cine este Vasile Cepoi

Vasile Cepoi a ocupat în ultimii ani funcții importante în conducerea sănătății ieșene, a fost chiar și ministru al Sănătății, consilier al premierului Victor Ponta sau președintele Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor.

Vasile Cepoi a fost numit şef al DSP în 2009, iar la începutul lui 2012 a fost desemnat secretar de stat în MS. În luna mai a aceluiaşi an medicul a fost numit chiar la conducerea MS de unde şi-a dat demisia câteva luni mai târziu. Ulterior, Vasile Cepoi a acceptat poziţia de consilier de stat la Cancelaria primului-ministru Victor Ponta, din acestă funcţie fiind eliberat în iulie 2014 când a fost numit la conducerea CNAS.

Anual, în județul Iași, s-au cheltuie mii de miliarde lei vechi pentru serviciile medicale fără vreo îmbunătățire. Nici nu ar avea cum să se vadă vreo îmbunătățire din moment ce capii sănătății ieșene s-au înfruptat serios din banii publici, fără pic de jenă, cu complicitatea autorităților, reprezentate bineînțeles de Vasile Cepoi, ținut în funcții, indiferent de partidele politice care au fost la guvernare.

Susținere pentru mai multe farmacii

În perioada în care aceștia au condus CNAS, s-au impus pe piața ieșeană a medicamentelor trei lanțuri de farmacii Farma Rod, Gabriela Farm și Adriana Farm, care au decontat cei mai mulți bani pentru medicamente oncologice. În acea perioadă, Vasile Cepoi controla din umbră Institutul de Oncologie Iași, iar Mirela Grosu rezista pe funcție numai cu susținerea acestuia.

Toate aceste farmacii, care au activitate doar în județul Iași, au avut un rulaj în anul 2014 de aproximativ 900 de miliarde de lei vechi (profit declarat de 78 miliarde lei vechi, la o cifră totală de 58 de angajati). În același an, una dintre cele mai mari farmacii din România de atunci, Sensiblu, a avut o cifră de afaceri de 1.250 miliarde lei vechi, la un număr de 2.205 angajați, reușind un profit de 80 miliarde lei vechi.

Ce avere avea când era ministrul Sănătăţii

Potrivit declaraţiei de interese din iunie 2012, Vasile Cepoi a avut, în perioada 1 noiembrie 2011 – 30 aprilie 2012, o convenţie civilă cu Fundaţia Amfiteatru Bucureşti. Soţia lui Vasile Cepoi, Făniţa, are un contract pe perioadă determinată la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, acesta expirând în 1 decembrie 2012, a mai notat ministrul Sănătăţii în declaraţia de interese.

Vasile Cepoi a fostpreşedintele Asociaţiei pentru Asigurarea Calităţii Serviciilor Medicale şi vicepreşedintele Fundaţiei de Cercetare Clinică şi Experimentală Cardio-Vasculară. Ca director executiv la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, funcţie deţinută până la numirea sa ca secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în ianuarie 2012, Vasile Cepoi a încasat în anul fiscal anterior 33.840 de lei, iar din activitatea didactică la Universitatea Apollonia din Iaşi a obţinut 15.636 de lei.

Soţia acestuia, Fănița, a câştigat 45.245 de lei ca director adjunct al Liceului Sportiv din Iaşi, potrivit declaraţiei sale de avere din iunie 2012. Cepoi a mai încasat 101.270 de lei din drepturi de proprietate intelectuală, respectiv din cursurile susţinute în patru proiecte, iar soţia acestuia a obţinut ca asistent într-un proiect aproape 30.000 de lei.

Vasile Cepoi are un teren intravilan de 453 de metri pătraţi şi o casă de 70 de metri pătraţi în Botoşani, un apartament în Iaşi, în suprafaţă de 100 de metri pătraţi, cumpărat în 2000 şi două terenuri agricole, de 2.200 de metri pătraţi, achiziţionate în 2003.

Cepoi deţine un autoturism Citroen din 2006, are în conturi peste 110.000 de lei şi 600 de euro, dar trebuie să restituie până în 2016 un credit de 20.000 de euro, luat în 2006, potrivit declaraţiei sale de avere. În luna mai a acestui an,

Anchetat de ANI

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, în calitate de fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Potrivit ANI, în calitate de director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul „Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România”, derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundaţia Amfiteatru şi de la partenerii Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, respectiv S.C. Info Educaţia S.R.L, a precizat ANI. Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundaţia Amfiteatru, ca beneficiar, alături de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi şi S.C. Info Educaţia S.R.L. ANI susţine că beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro).

În Proiectul „Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România” – dezvoltat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Vasile Cepoi a deţinut următoarele calităţi: manager de proiect (numit în funcţie la data de 01.09.2010 şi înlocuit din funcţie la 26.10.2010); director de proiect pentru activităţile editoriale şi de cercetare (în perioada 01.12.2010 – 05.12.2011); trainer audit calitate (în perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 şi 01.10.2011 – 31.03.2012). ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie.

Comentarii
 • Jmenarii conduc Romania. Asta-i crudul si purul adevar.
  Pe unul ca Popa de la CJ nu ai cum sa scapi de el.
  Pe unul ca Chirica iar nu ai cum sa scapi de el.
  Oamenii astia sunt ei intre ei.
  Sunt pusi pe viata pe functii.
  Blestemat oras mai avem.
  Si culmea, iesenii sunt de acord cu ei, chiar ii si voteaza.

 • Demult, cam prin 2011-2012 cred, m-am dus la DSP Iasi cu o cerere si o intrebare. In secretariat, am vazut ca d-l director Vasile Cepoi este in birou. Am solicitat doamnei secretare sa-l intrebe daca ma poate primi.
  Am fost primit imediat, cu toate ca nu era ora si zi de audiente. I-am spus domnului director ca am o cerere, prin care solicit un raspuns oficial, la ce distanta de ferestrele unor oameni poate fi permisa o parcare auto. La al 2-lea punct, l-am intrebat daca as face o sesizare ca un “parc de joaca” tulbura linistea a sute de oameni, de ani si ani, va da plangerea mea spre rezolvare altor autoritati. Mi-a raspuns : “categoric nu ! noi avem sonometru si personal calificat pentru constatare si rezolvarea problemei !”.
  Am discutat normal. M-am simtit mult mai bine decat ma asteptam. Nici eu n-aveam sublerul legat cu sfoara pe piept, nici domnul doctor, stetoscopul in jurul gatului.

 • Toti colegii de facultate a lui Cepoi(numele spune totul) il stiu ca oportunist sef de UASCR, mebru de partid si turnator la Secu. Din anii ’70 si pana in prezent nu s-a schimbat nimic, cepoiul a ramas acelasi turnator oportunist cu odoratii dezagreabile.

 • La DSV si DSP IASI lucreaza probabil niste gunoaie fomiste si corupte!
  Iar mita se poate plati in functie de ce vinde si produce agentul economic: la Iasi pizza, la Pascani parizer si perdele etc

Adauga un comentariu