Local

Vasile Cîtea: „Vom răzbi! Vom lupta! Vom deveni mai uniți! Pentru noi și pentru toți cei care privesc cu speranță depășirea perioadei critice!”

Publicat: 26 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vasile Cîtea Vom răzbi Vom lupta Vom deveni mai uniți Pentru noi și pentru toți cei care privesc cu speranță depășirea perioadei critice
Vasile Cîtea, deputat ieșean

Spitalul care trebuia să ne salveze nu ne dă niciun răspuns. A funcționat doar trei luni, anul trecut, nu a reușit să trateze urgențele medicale și a costat aproximativ 13 milioane de euro. Acum, când mulți îl consideră cel care ar putea salva vieți, mai ales în contextul în care nu avem paturi ATI în județ și în România, mai ales când oxigenul face diferența dintre viața și moarte, Spitalul de la Lețcani continuă să fie un spital care nu reușește să ajute, ci să arate în continuare ineficiențele sistemului medical. Suntem într-un colaps medical și continuăm să ne adâncim. Încă de săptămâna trecută au fost transferați pacienți acolo, dar nimeni nu spune nimic. Nicio rudă a vreunui pacient spitalizat nu știe care este situația de acolo. Ei cer explicații de la cei detașați să salveze vieți la câțiva kilometri de Iași, dar ei sunt legați la mâini. De câteva zile, odată cu scăderea temperaturilor ne luptăm cu aceeași problemă: lipsa unui confort termic. Am înțeles că nu există un sistem de aerisire, că medicii deschid ușile pentru aerisire și astfel vom ajunge la situația în care vom vorbi de reînchiderea unității spitalicești.

Și dacă încălzirea s-ar face din exterior, ceea ce ar fi de dorit, e nevoie de muncă, chiar pentru a se asigura acea temperatură constantă de 23 de grade Celsius în saloane. Mă tem pentru siguranța pacienților. Firul dintre viață și moarte este foarte subțire. Astăzi, nu mai puțin de 88 de pacienți sunt tratați, în condiții vitrege. O parte dintre ei sunt intubați, alții stau cu măşti non-invazive şi chiar două surse de oxigen.

Personalul medical și pacienții sunt în pericol, din păcate. În încercarea de a evita o situație care a mai avut loc în România în ultimii ani, iar aici mă refer la sistemul de încălzire suprasolicitat, urmat de Doamne ferește! incendii, ușile saloanelor stau deschise. Temperaturile seara scad foarte mult, iar de aici toată situația care pune cunoștințele medicilor în menghină. Deşi spitalul dispune de un sistem performant de ventilaţie cu presiune negativă, riscul de acumulare a unor concentraţii periculoase de oxigen nu poate fi eliminat, în special din cauza pierderilor de gaz de la pacienţii non-intubaţi, spun reprezentanții Euronest. Cu alte cuvinte, situația impune, din nou, închiderea spitalului.

Rudele pacienților internați aici află din presă ce se întâmplă dincolo de ușile alte ale unor unități mobile care ar fi avut rol salvator, dacă erau gândite bine încă de la început și nu ar fi fost doar o mutare politică menită să facă zgomot pentru nimic.

Mă rog pentru medicii și asistentele detașate aici, pentru pacienții care sunt internați aici, dar și pentru rudele lor care sunt legate la mâini. „Vom răzbi! Vom lupta! Vom deveni mai uniți! Pentru noi și pentru toți cei care privesc cu speranță depășirea perioadei critice!”

Este vital să ne gândim la vaccinare cu mai multă încredere1 Doar așa mai putem ține piept acestui val anunțat a fi cel mai agresiv.

Deputat de Iași,

Vasile Cîtea

 

Comments are closed.

Adauga un comentariu