Prima pagină » Culinar » Vegeta de casă. Naturală, fără conservanți și E-uri
Vegeta de casă. Naturală, fără conservanți și E-uri

Vegeta de casă. Naturală, fără conservanți și E-uri

12 aug. 2021, 16:47,
în Culinar

Dacă şi tu preferi să îmbunătăţeşti gustul mâncărurilor cu celebrul condiment vegeta, dar întotdeauna ai avut o reţinere din cauza adaosului de sare, şi în plus, a chimicalelor, trebuie să ştii că avem pentru tine o reţetă extrem de intereanta. Cu ajutorul ei vei putea să îţi prepari singura bază pentru mâncăruri din legume sănătoase şi câtă sare vrei tu, fără monoglutamat de sodiu şi alte chimicale.

Ce este vegeta?

Vegeta este un adaos universal pentru mâncăruri, care are în compoziţie: sare de bucătărie maximum 58%, legume uscate 15,5% (morcov, păstârnac, ceapă, ţelina, frunze de pătrunjel), potentiatori de aromă (glutamat de sodiu E 621, inozinat de sodiu E 631, zahăr, condimente, amidon din porumb, colorant (riboflavina E 101i). 100 de grame din acest produs aduc un aport energetic de 137 kcal/583 kj şi 8,5 g proteine, 24,5 g carbohidraţi, 0,6 g grăsimi.

Dacă analizaţi puţin compoziţia, veţi putea observa că ingredientul principal al produsului analizat este sarea. Din această cauză, foarte multe persoane trebuie să evite consumul, pentru a nu avea probleme grave de sănătate, scrie jurnalul.ro. Pentru a scăpa de această problemă data de sare, dar şi de prezenţa E-urilor atât de nesănătoase, urmează reţetă de mai jos:

Ingrediente vegeta făcută în casă:

Pentru a face vegeta la tine acasă ai nevoie de: 5 morcovi, 3 rădăcini de pătrunjel,3 roşii, 2 cepe albe. 2 rădăcini de păstarnac, 2 ardei: unul roşu şi unul alb, 1 legătura de pătrunjel, 1 legătura de frunze de ţelina, 1 ceapă roşie, 1/2 gulie 1 ţelină.

Cum se prepară vegeta făcută în casă:

În primul rând va trebui să cureţi bine toate legumele de coajă, cotoare sau seminţe. Între timp, încinge cuptorul şi pregăteşte o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pe aceasta vor fi pune toate legumele. Atenţie, cuptorul va fi încins la cel mult 100 de grade. Râde toate legumele prin razătoare, iar apoi aşează-le pe tavă. Nu uita să presari şi puţină sare deasupra lor. Legumele se pun la cuptor pentru a se usca. Pentru că nu vrem să le ardem, nu încălzim cuptorul la mai mult de 100 de grade Celsius. Lasă legumele la cuptor pentru aproximativ 4 ore.

După ce s-a încheiat aceast proces, şi toate legumele au fost uscate, opreşti cuptorul, scoate legumele şi apoi dă-le prin prin râşniţă de cafea, blender sau marunteste-le cu ajutorul robotului de bucătărie, scrie savory-food.

În pudră de legume rezultată adauga sare – după gust – apoi pune întreaga compoziţie în borcane închise ermetic. De asemenea se pot adăuga, după gust condimente precum cimbru, rozmarin, boia, turmeric, care au proprietăţi benefice organismului şi un gust deosebit. Păstrează vegeta rezultată în cămara sau în dulapul din bucătărie.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 decembrie 2025
15 decembrie 2025
Articole similare
Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
02:00
FOTOEXCLUSIV Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
02:00
FOTOVIDEOEXCLUSIV El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
02:00
FOTO După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
02:00
FOTOVIDEO O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
02:00
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
02:00
FOTOVIDEO Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
02:00
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
02:00
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
02:00
FOTO Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele
02:00
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele