Razboi în Ucraina

Vehicule militare rusești parcate în sala turbinei de la centrala nucleară Zaporojie, la doar 130 de metri de reactorul nuclear

Publicat: 19 aug. 2022
vehicule parcate langa reactorul de la centrala nucleara Zaporojie
Imaginile arată una dintre cele șase camere de turbine situate pe partea de vest a centralei nucleare Zaporojie

Vehicule militare rusești în interiorul unei camere a turbinelor conectate la un reactor nuclear de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, apar în cel mai nou videoclip distribuit în spaţiul online. Îngrijorarea este cu atât mai mare de vreme ce bombardamentele din ultima perioadă au alimentat temerile legate de un dezastru nuclear.

În acest sens, CNN a geolocalizat și a confirmat autenticitatea videoclipului, care a început să circule pe rețelele sociale joi, 18 august. Nu este însă clar când a fost făcută filmarea.

militari ce pazesc centrala nucleara Zaporojie
Amintim că atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de amenințare cu un dezastru nuclear

Vehicule militare rusești parcate în sala turbinei de la centrala nucleară Zaporojie

Imaginile arată una dintre cele șase camere de turbine situate pe partea de vest a centralei nucleare Zaporojie, situată în orașul Enerhodar. Fiecare hală de turbine este conectată și construită într-o clădire mare care găzduiește un reactor nuclear. Vehiculele, care par a fi camioane militare rusești, se află în partea de vest a clădirii, la parter, la aproximativ 130 de metri de reactor.

În videoclip pot fi văzute cel puţin cinci vehicule militare marcate cu simbolul rusesc pro-război „Z”, iar în apropierea vehiculelor există mai mulți paleți. Din imaginile video nu este clar dacă păleţii și structurile asemănătoare unui cort sunt ale armatei ruse sau sunt legate de operațiunile din interiorul centralei nucleare.

Anterior, Moscova a declarat că singurele echipamente militare din centrală sunt legate de serviciile de pază. Ministerul rus al Apărării a susținut, joi, 18 august, că imaginile din satelit „arată că armele, în special cele grele, nu sunt plasate pe teritoriul centralei”.

În acest sens, CNN a precizat că a contactat Ministerul rus al Apărării pentru a comenta ceea ce se află în interiorul și în jurul vehiculelor militare din camera turbinelor, dar nu a primit imediat un răspuns.

Amintim că atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de amenințare cu un dezastru nuclear.

Se aruncă vină dintr-o parte într-alta

Nu de puţine ori, Kievul a acuzat forțele ruse că depozitează arme grele în interiorul complexului și le folosesc ca acoperire pentru a lansa atacuri, știind că Ucraina nu poate întoarce focul fără a risca să lovească unul dintre reactoarele centralei. Între timp, Moscova a susținut ideea că trupele ucrainene bombardează centrala.

Acum însă, Rusia acuză în mod oficial faptul că Ucraina intenţionează să desfăşoare o operaţiune sub steag fals la centrala nucleară Zaporojie, şi ulterior să dea vina pe forţele militare ruseşti.

Luni, 15 august, președintele companiei nucleare de stat a Ucrainei, Petro Kotin, a declarat că Rusia depozitează 14 „unități de echipamente militare grele” în „prima unitate de putere” și „șase vehicule” în „a doua cameră a centralei”.

Totodată, nu este clar dacă camioanele militare rusești sunt depozitate în camera turbinelor sau dacă o folosesc ca acoperire.

Precizăm că centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află sub control rusesc încă din lună martie. Atacurile asupra complexului au stârnit îngrijorări cu privire la un posibil dezastru nuclear, determinând ONU și liderii mondiali să ceară permisiunea ca o misiune să viziteze situl și să evalueze situația de acolo.

De asemenea, s-a cerut demilitarizarea centralei, solicitare respinsă de Rusia ca fiind „inacceptabilă”.
Comentarii
Adauga un comentariu