Prima pagină » Actualitate » Verdețurile de primăvară au devenit un lux pentru români. Cât costă urzicile în piețe

Verdețurile de primăvară au devenit un lux pentru români. Cât costă urzicile în piețe

04 mart. 2024, 14:45, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

Verdețurile de primăvară au devenit un lux pentru români. Legumele românești sunt mai scumpe cu 20% față de anul trecut. Verdețurile au început să apară pe tarabe însă prețurile sunt exorbitante. Iată cât costă urzicile în piețe.

Verdețurile de primăvară au devenit un lux pentru români

Verdețurile românești, dar și cele din import au înregistrat scumpiri record. Printre legumele cele mai afectate se numără roșiile, castraveții și ardeii, care au devenit acum produse de lux pe rafturile magazinelor, dar și verdețurile de sezon precum urzicile.

Legumele din import au prețuri duble față de finalul anului trecut, iar cele românești se vor scumpi cu 20% anul acesta. Urzicile sunt considerate vedetele primăverii, fiind la mare căutare începând cu luna martie.

Urzicile de pădure,,gata alese” şi-au făcut deja apariţia pe tarabe. Legumicultorii vând urzicile la pungă, iar preţul unei pungi este 10 lei pe tarabele din Piaţa Obor din Capitală. Însă pentru a ajunge la un kilogram de urzici, doritorii trebuie să cumpere 4 pungi, adică 40 lei/kg.

Un kilogram de urzici în Piaţa Obor a ajuns să depăşească preţul unui kilogram de carne de pui de ţară. Majoritatea românilor cumpără cantități mult mai mici pentru a putea să se bucure de gustul urzicilor. Pe lângă urzici, nelipsit de pe tarabe este spanacul, care are un preț mai mic. O legătură de spanac costă 7 lei, iar leurda aproximativ 5 lei. Dacă în urmă cu câțiva ani, urzicile se numărau printre cele mai ieftine verdețuri și oricine putea să le cumpere, acest lucru s-a schimbat. Urzicile au devenit un lux pentru români, prețul fiind ridicat în majoritatea piețelor din țară.

Românii, afectați de valul de scumpiri

Primele luni ale anului 2024 au venit cu scumpiri. În luna ianuarie 2024, au fost raportate scumpiri la nouă dintre cele 14 produse alimentare. Prețul fructelor proaspete a crescut cu 3,3% față de luna anterioară și cu 9,9% față de ianuarie 2023.

Legumele și conservele de legume s-au scumpit cu 3,2%, iar cartofii s-au scumpit și ei cu 2,7%, într-o singură lună ajungând să coste cu 9,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

În ciuda plafonării anumitor prețuri la alimente de bază, românii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru masa de Paște din anul 2024. Anul acesta, carnea de miel va costa și cu 15% mai mult față de anul 2023 și va mai crește până la Paște. Deși prețul unui kg de miel va fi mai mare față de anul trecut, carnea de miel nu lipsește de pe masa de Paște a românilor.

Urzicile au devenit un adevărat lux pentru români, prețul unui kilogram de urzici fiind aproximativ 30-40 de lei. Verdețurile de primăvară sunt la mare căutare, însă românii trebuie să scoată bani grei din buzunare pentru a se bucura de trufandalele de sezon. Urzicile sunt considerate vedetele primăverii, fiind la mare căutare începând cu luna martie. Acestea sunt binecunoscute pentru conţinutul  de vitamine și minerale. Preparatele culinare cu urzici nu lipsesc de pe mesele românilor primăvara. Prețul urzicilor s-a majorat mai mult decât s-ar fi așteptat românii. Mai exact, un kilogram de urzici costă între 40 și 50 de lei în majoritatea piețelor din România.

Comentarii
  • Inflatia e rezultatul pomparii banilor pe piata de catre BNR, la cererea guvernului. Si al cresterilor salariale operate la angajatii de la stat.
    Intre timp, romanii sunt interesati de manele, numarul de vizualizari ale influencerilor si fotbal. Restul nu conteaza. Dovada o face chiar numarul redus de accesari ale acestui articol.

  • Economist Postolache Adrian

    Le iau impozit pe vânzări de urzici?
    Le-au udat bișnițarii ca să crească?
    ANAF să ia măsuri prin Protecția Consumatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
26 iulie 2024
26 iulie 2024