Sâmbătă, 18 Iunie 2022, începând cu ora 12:00, la Palatul Braunstein, Primăria Municipiului Iași și Muzeul Municipal ,,Regina Maria” Iași au bucuria de a vă invita la vernisajul expoziției etnografice ,,Tradițiile Iașilor – fir, lemn, lut-”, un eveniment cultural unic prin tematică, activitățile propuse și valoarea bunurilor culturale expuse.
Timp de mai multe zile, colectivul Muzeului Municipal ,,Regina Maria” Iași a străbătut zonele rurale din județ, identificând, colectând și valorificând bunuri etnografice, cu scopul de a evoca, prin mărturii statornice, tradițiile, obiceiurile, ocupațiile și frumusețile din viața satului românesc de odinioară.
Evenimnetul vine în întâmpinarea Zilei Internaționale a Iei
Evenimentul, moderat de dr. Lucia Cireș, vine în întâmpinarea Zilei Internaționale a Iei, care, în acest an va fi sărbătorită pe data de 24 iunie, fiind un adevărat recurs la identitate, prin rememorarea credințelor, a datinilor și meșteșugurilor tradiționale. Firul, lemnul și lutul sunt materiile prime pe care țăranul român le-a folosit din vremurile vechi pentru făurirea diferitelor bunuri, iar rezultatul creației sale, bogat în simboluri, în formele specifice Iașilor, va putea fi admirat de vizitatori în cadrul expozițional.
În acest demers, Muzeul Municipal ,,Regina Maria” Iași s-a bucurat de sprijinul unor parteneri de nădejde, care au dat curs invitației noastre de a participa la organizarea expoziției și de a aduce în conștiința omului contemporan imaginea autentică a satului românesc din Ținutul Iașului. Mulțumirile noastre sincere se îndreaptă către doamna dr. Angela Paveliuc Olariu și domnul Marcel Lutic, etnografi de înalt renume, care ne-au oferit consiliere științifică pe toată perioada organizării expoziției, față de care întregul colectiv s-a situat într-un raport de ucenicie, trudind la buna organizare a expoziției. Îndreptăm, de asemenea, gânduri de recunoștință către instituțiile partenere, care au făcut posibilă realizarea proiectului: Primăria Municipiului Pașcani, Muzeul Municipal Pașcani, Primăria Comunei Miroslava și Centrul Cultural Ruginoasa. Nu în ultimul rând, ne exprimăm gratitudinea față de colecționari, oameni care au vegheat de-a lungul timpului asupra păstrării nealterate a bunurilor culturale pe care le dețin, și care, cu inima deschisă s-au alăturat inițiativei noastre. Mulțumim astfel doamnelor Oana Albu și Maria Dascălu – Comuna Tansa; domnului Dănuț Gârbea – Comuna Todirești; domnului Ailene Costache – Comuna Trifești și doamnelor Ina Chirilă și Georgeta Crăciun, din Iași. Pentru momentul muzical din ziua vernisajului, mulțumim doamnei Petronela Dârțu.
În cadrul evenimentului, va fi lansat albumul expoziției ,,Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”, semnat de dr. Alexandru Constantin – Chituță și Delia Voina de la Muzeul Național Brukenthal.
Nădăjduim că sâmbătă, 18 iunie 2022, la Palatul Braunstein, ne vor fi alături la vernisaj atât colecționarii și publicul larg, cât și personalități din mediile culturale, științifice și politice, a căror menire este și cea de a promova astfel de activități de salvare, conservare și valorificare a bunurilor de patrimoniu.
Cu speranța că bucuria redescoperirii Ținutului Iașilor ne va aduce împreună, vă așteptăm cu drag la eveniment!