Eveniment-Social

Vernisajul expoziției „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”, la Muzeul de Istorie a Moldovei – FOTO

Publicat: 20 mart. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Vernisajul expoziției Lulele imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar la Muzeul de Istorie a Moldovei - FOTO
În perioada 20 martie – 12 mai 2024, are loc expoziția „Lulele, imamele și tabachere

În perioada 20 martie – 12 mai 2024, are loc expoziția „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”. Plecând de la cele câteva sute de lulele (pipe), zeci de accesorii pentru fumat (imamele, portțigarete), dar și recipiente pentru păstrarea tutunului (tabachere), vizitatorul va descoperi o istorie a fumatului, de la cutumă și practică terapeutică, la tabiet și viciu misterios.

Parcursul expozițional este jalonat de câteva teme majore, unele cu tentă moralizatoare: „Negustori cu mii de lulele și tutun în boccele”; „Trei dughene, trei lulele, capul plin de socotele”; „Domnitori, boieri, ciubuccii și cafegii” și „Ciubucul, un instrument de constrângere neobișnuit”. În aroma discretă a frunzelor de tutun bectimis, adică de cea mai bună calitate, expoziția va purta vizitatorul pe aproape întreg mapamondul, urmând două mari itinerarii. Unul, ce pleacă din spațiul pontic, Constanța, către Bosfor și Insulele Egeene, spre misteriosul Egipt, iar de acolo mai departe, către Marsilia, apoi prin Gibraltar, peste Atlantic, către Americi. Celălalt, de la schelele portuare ale Dunării maritime (Galați, Giurgiu) către marile orașe ale Principatelor Române (București, Iași), iar de aici, pe drumurile de fier, către Viena. Ciubucuri și pipe, lulele din spumă de mare, din porțelan sau diverse esențe lemnoase exotice oferă culoare, dinamism, dar și multe povești.

„O colaborare frumoasă și putem spune o apropriere. Mereu am spus că cele mai frumoase autostrăzi sunt cele culturale. Colegii noștri de la muzeul din Constanța vin cu această frumoasă expoziție”, a transmis Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii din Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu