Prima pagină » National » Veste importantă pentru fumători! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Veste importantă pentru fumători! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea

28 mart. 2024, 15:40,
BZI.ro, în National

Veste importantă pentru fumători! Președintele României a semnat miercuri, 27 martie, un decret pentru modificarea unor acte normative din domeniul produselor de tutun, care interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea valabilă pentru tinerii cu vârsta sub 18 ani.

Veste importantă pentru fumători!

O nouă lege va intra în vigoare. În vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate precum şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigarete și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului.

Conform unui alt amendament adoptat se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Potrivit unui alt amendament, introducerea pe piaţă a pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ.

De asemenea, se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun. În autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor care comercializează produse din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun se introduce o clauză specială de interzicere a vânzării produselor din tutun tinerilor sub 18 ani, mai prevede un alt amendament. Proiectul introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Aceste produse care conțin tutun și care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul: ,,Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului.”

Ce sancțiuni riscă tinerii dacă nu respectă noua lege

Legea promulgată de președintele României vizează ca intituțiile de învățământ să introducă în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta școlii.

Ministerul Educaţiei stabileşte, prin Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar, sancţiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta unităţilor de învăţământ.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, de către reprezentanţi ai Poliţiei Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne. Noua lege a fost promulgată în urma unor statistici îngrijorătoare care arată că tot mai mulți copii fumează de la o vârstă fragedă și devin dependenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024