Actualitate

Veste importantă pentru români din data de 11 ianuarie. ANAF va avea acces la toate conturile bancare

Publicat: 30 dec. 2020
ANAF
Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare va fi operat de Agenția Națională de Administrare Fiscală, după ce instituțiile bancare vor trimite toate informațiile despre conturile persoanelor fizice și juridice, pentru a fi introduse în registru.

Începând din luna ianuarie, ANAF va avea la dispoziție informațiile despre toate conturile bancare ale persoanelor fizice și juridice din România.

Astfel, din 11 ianuarie va deveni operațional ”Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare”, în care vor fi introduse informații despre toate conturile bancare ale firmelor și persoanelor fizice.

Instituțiile financiare, obligate prin lege să furnizeze datele

Instituțiile bancare vor avea la dispoziție zece zile ca să trimită toate informațiile despre conturi către Fisc pentru a fi introduse în registru.

Instituțiile obligate să furnizeze, pentru registru, informații despre conturile de plăți și conturile bancare sunt instituțiile de credit, cele de plată și instituțiile emitente de monedă electronică, scrie evz.ro, citând un comunicat de presă.

Registrul va fi operat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), conform OUG nr. 111/2020.

Informațiile care vor apărea în registru

Practic, registrul va conține informații despre datele bancare/plăți ale tuturor firmelor și persoanelor fizice, pentru a face mai ușoară aplicarea legislației privind spălarea banilor. Prin OUG nr. 111/2020 s-a stabilit că informațiile despre conturile bancare vor fi păstrate în registru până la momentul în care acestea vor fi închise și zece ani după aceea.

Conform comunicatului de presă al ANAF, în registrul conturilor bancare vor apărea următoarele informații:

– datele de identificare ale contului și ale clientului titular;

– datele de identificare ale persoanelor care dețin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acționează în numele clientului;

– datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client;

– datele de identificare ale concesionarului casetei de valori.

Instituțiile care vor avea acces la date

Informațiile din registru vor putea fi accesate inclusiv de autoritățile fiscale locale, dar și de alte autorități publice, mai ales cele cu competență în domeniul prevenirii spălării banilor și de urmărire penală.

Reglementările ANAF mai prevăd că autoritățile publice centrale și locale vor avea acces la informațiile din registru în baza unor protocoale încheiate, la cerere, cu ANAF, în vreme ce organele de urmărire penală și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor vor avea acces automat.

Cererea și transmiterea informațiilor din registru se va face exclusiv în format electronic.

Comentarii
  • Adică, dacă înțeleg bine,contul fiecarui individ din România va fi urmărit, cu scopul de a detecta orice sursa de venit.
    Asta ca să „ajutam” toți sectorul privat.
    Fara comentarii…
    Asa ca fiecare își va tine banii sub perna, dacă ținuți la Banca sunt la vedere.

Adauga un comentariu