Actualitate

Veste îngrijorătoare. Leul va continua să se deprecieze în următorii ani

Publicat: 06 dec. 2019

Leul va continua să se deprecieze în următorii ani. Acest lucru se datorează deficitului de cont curent ridicat, se arată într-un raport publicat vineri de grupul bancar austriac Erste. Se previzionează o slăbire medie a monedei României cu 2-3% pe an în termeni nominali, în perioada 2020-2021.

BNR va continua să intervină pe piaţă pentru a netezi orice volatilitate extremă a cursului de schimb euro/leu. Nu se va opune tendinţei de pe piaţă, apreciază analiştii Erste. Aceştia consideră că anul viitor sunt şanse reduse ca politica fiscală să rămână la fel de relaxată ca în anii precedenţi. Se face excepție pentru potenţiala implementare a Legii pensiilor. O majorare cu 40% a pensiilor în septembrie 2020 va constrânge marja de manevră a Guvernului în implementarea investiţiilor sau a altor măsuri de relaxare înaintea alegerilor, se arată în raport.

„Estimăm o încetinire a PIB-ului în 2020 la 3,5%, de la 4% în 2019. Creşterea va fi mai redusă dacă Guvernul adoptă măsurile decisive de consolidare fiscală solicitate de Comisia Europeană”, susţin analiştii Erste, care atrag atenţia că încrederea investitorilor s-a deteriorat la finalul acestui an.

În 2019, BNR a menţinut nemodificată rata dobânzii la 2,5%.

„Credem că banca centrală va echilibra riscurile interne şi externe, iar rata dobânzii va rămâne şi în 2020 la 2,5%. Relaxarea politicii monetare de către BCE şi alte bănci centrale importante, cuplată cu presiunile inflaţioniste interne, justifică această strategie de politică monetară”, apreciază autorii raportului.

Politica fiscală expansionistă este, deocamdată, un alt factor important care previne o reducere a ratei dobânzii. De asemenea, o majorare este puţin probabilă, previzionează analiştii Erste.

Aceştia se aşteaptă ca Ministerul de Finanţe să utilizeze luna aceasta buffer-ul pentru a acoperi necesitatea de finanţare pentru 2019, derivat dintr-o ţintă considerabil mai ridicată pentru deficitul bugetar. De asemenea, rata inflaţiei ar urma să fie aproape de limita superioară a ţintei BNR (3,5%).loading...

Adauga un comentariu