Prima pagină » International » Veste proastă pentru cetățeni! Prețurile apartamentelor vor crește în perioada următoare
Veste proastă pentru cetățeni! Prețurile apartamentelor vor crește în perioada următoare

Veste proastă pentru cetățeni! Prețurile apartamentelor vor crește în perioada următoare

28 feb. 2024, 08:40,
în International

Prețurile apartamentelor în Republica Moldova, în special în Chișinău, vor continua să crească în perioada următoare, în condițiile în care numărul autorizațiilor de construcție este în descreștere, iar cererea de apartamente este în creștere.

Piața imobiliară din Republica Moldova trecut prin perioade de scădere, stagnare și creștere a prețurilor în ultimii ani, influențate de o serie de factori economici și sociali.

Între 2008 și 2018, piața imobiliară a traversat o perioadă dificilă, caracterizată de scăderi semnificative ale prețurilor apartamentelor. Cu toate acestea, începând cu anul 2018, s-au înregistrat primele semne de revenire, iar prețurile au început să crească treptat. Această tendință ascendentă s-a accentuat în anii următori, cu creșteri semnificative în 2020 și 2021, de 13,7%, respectiv 15,1%, potrivit unei analize a publicației economice bani.md.

În 2022 și începutul anului 2023, piața imobiliară a cunoscut o perioadă de încetinire sau chiar de scădere a prețurilor, reflectând o anumită instabilitate și incertitudine în economie și pe piața imobiliară. Cu toate acestea, începând cu trimestrul III din 2023, s-a observat o ușoară înviorare, iar în trimestrul IV din 2023, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere de 4,9%.

Piața imobiliară, trasă în jos și de numărul mic de credite. Prețurile apartamentelor vor crește

În paralel cu evoluția prețurilor, accesibilitatea creditelor imobiliare a cunoscut o ușoară îmbunătățire, datorată scăderii dobânzilor. Cu toate acestea, cererea pentru credite imobiliare a rămas relativ stabilă sau chiar a scăzut, conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică. În luna ianuarie 2024, volumul creditelor imobiliare acordate a înregistrat o scădere de 13% față de luna decembrie 2023.

În ceea ce privește volumul lucrărilor de construcții, acesta a înregistrat o scădere de 2,5% în anul 2023 față de anul precedent. Reducerea lucrărilor de construcții noi și a lucrărilor de întreținere și reparații curente a fost compensată parțial de o creștere semnificativă a lucrărilor de reparații capitale și a altor lucrări de construcții, precum demolări sau amenajarea terenurilor.

O privire de ansamblu arată că, în următoarea perioadă, prețurile la imobile în Chișinău vor continua să crească, în condițiile în care numărul autorizațiilor de construcție este în descreștere pe fundalul unei cereri în ascensiune de apartamente. În anul 2023 s-au eliberat 2.252 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în descreștere cu 2,1%.

Chirie sau rată la bancă? Ce aleg românii când vine vorba de locuință

Specialiștii în domeniul imobiliar sunt de părere că în acest an piața imobiliară parcurge o perioadă favorabilă pentru segmentul închirierilor. Tot mai mulți români preferă să locuiască cu chirie. Închirierea locuințelor este în continuă creștere față de vânzarea de locuințe. Și prețurile chiriilor pentru apartamentele noi au înregistrat o creștere de 8,5% într-un interval de 12 luni, iar apartamentele vechi au crescut cu 6%, conform datelor de la sfârșitul anului 2023.

Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință. Cel mai important aspect care trebuie luat în considerare când când vine vorba de chirie sau proprietate este libertatea financiară.

În cazul chiriei, dacă o persoană nu își mai permite achitarea ei, poate căuta o altă locuință mai ietină sau la periferia marilor orașe. Dacă o persoană se află în impas financiar și are rate la bancă, este aproape imposibil să aleagă o altă variantă pentru a reduce costurile.

Un studiu arată că din cauza dobânzilor mari la bănci și a perioadelor lungi de datorare, din ce în ce mai mulți români aleg să stea în chirie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`