Local

Veste proastă pentru ieșeni! Crește tariful pentru apa industrială! Primăria Iași majorează prețul pentru întreaga arie de operare

Publicat: 07 dec. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Veste proastă pentru ieșeni Crește tariful pentru apa industrială Primăria Iași majorează prețul pentru întreaga arie de operare
Un proiect de hotărâre al Cl Iași prevede creșterea tarifului pentru apa industrială

Un proiect de hotărâre al Consiliului Local Iași prevede o creștere privind tariful pentru apa industrială. În prezent, tariful este de 3,43 lei pe metru cub de apă, fără TVA. Conform creșterii, în cuantum de 0,52 lei, noul preț va fi de 4,31 lei pe metru cub de apă, cu TVA. În termen de 10 zile calendaristice de la afișarea proiectului, cei interesați pot depune sugestii și opinii privind noul tarif al apei industriale

Fundamentarea prețurilor și tarifelor serviciului de alimentare cu apă și de canalizare se face de către operator, astfel încât structura și nivelul acestora să acopere costul justificat economic al furnizării serviciului, să asigure funcționarea eficientă și în siguranță a serviciului, protecția și conservarea mediului, precum și sănătatea populației, să descurajeze consumul excesiv și să încurajeze investițiile de capital, să garanteze respectarea autonomiei financiare a operatorului și să garanteze continuitatea serviciului.

perete de granit cu sigla firma ApaVital
ApaVital S.A. dorește creșterea tarifului pentru apa industrială

Va crește tariful pentru apa industrială

screenshoot tabel proiect de hotarare
Tariful pentru apa industrială crește cu 0.52 d elei pe metru cub de apă

Primăria Iași aduce la cunoștință publică un proiect de hotărâre, privind aprobarea ajustării prețului pentru apa industrială pe întreaga arie de operare a ApaVital S.A. În termen de 10 zile calendaristice de la afișarea proiectului, începând cu data de 05 decembrie 2022, cei interesați pot trimite, în scris, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, pe adresa Primăria Municipiului Iași.

Propunerile, sugestiile și opiniile scrise cu valoare de recomandare vor fi remise centrului de informații pentru cetățeni, respectiv Biroului de relații cu publicul din cadrul Primăriei Iași.

Proiectul de hotărâre prevede majorarea tarifului pentru apa industrială. Tariful practicat în prezent de către ApaVital S.A. este de 3,43 lei pe metru cub de apă, fără TVA. Majorarea propusă este de 0,52 lei pe metru cub de apă. Prin adăugarea taxei pe valoare adăugată, în cuantum de 9 la sută, prețul final pe un metru cub de apă industrială va fi de 4,31 lei.

În luna martie 2022, consilierii locali au mai efectuat o creștere a tarifului privind apa industrială. La acel moment, prețul unui metru cub era de 3,22 lei. Creșterea a fost în valoare de 0,21 lei pe metru cub, rezultând un preț final de 3,74 lei pe metru cub, cu TVA.

canal cu apa
Tariful pentru apa industrială a fost majorat și în luna martie 2022

ApaVital S.A. solicită majorarea prețurilor

apa intr-un bazin de decantare
Proiectul este supus dezbaterii publice

Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, numărul 48 din 2009, permite operatorului regional stabilirea, ajustarea și modificarea prețurilor aferente apei industriale și apei produse și transportate în vederea redistribuirii, cu respectarea metodologiei de calcul, stabilite de autoritatea de reglementare competentă, aplicabile la data efectuării operațiunilor de stabilire, ajustare și modificare a prețurilor.

„Se acordă mandat special reprezentantului municipiului Iași, pentru ca, în numele și pe seama municipiului Iași, membru asociat în cadrul Asociației Regionale a Serviciilor Apă Canal Iași – ARSACIS, să aprobe, în Adunarea Generală a ARSACIS, ajustarea prețului pentru apa industrială pentru întreaga arie de operare a APAVITAL SA, conform art. 1 din prezenta hotărâre.

Secretarul general al municipiului Iași va transmite copii după prezenta hotărâre Instituției Prefectului Județului Iași, Asociației Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iași – ARSACIS, societății APAVITAL S.A. și Direcției Tehnice și Servicii Comunitare“, se arată în  art. 3 al proiectului de hotărâre.

În comuna Lețcani, o bătrână a avut probleme privind valoarea totală a facturii emise de ApaVital. Aceasta a primit o factură pentru un consum de 3.000 de metri cubi de apă, în valoare de 12.000 de lei, deși în locația respectivă nu locuiește nimeni.

CL Iași urmează să voteze în ședință dacă va crește tariful pentru apa industrială.

Comentarii
  • Da, doamna din letcani, care nu locuieste acolo, dar nici nu-i pasa ca apa curge si se inregistreaza pe contor. Din cate imi aduc aminte, a pierdut toate procesele pe aceasta tema, dar tot ea e victima

  • Nu Primaria Iasi a solicitat cresterea tarifului ci ApaLethal, primaria are drept de vot la fel ca celelalte UAT uri din AGA.
    Aprobarea majorarii tarifelor se supune la vot de catre ARSACIS in sedinta AGA (adunarea generala asociati) adica primariile din judetul Iasi unde opereaza ApaLethal.
    Pana in 2024 va creste gradual si tariful la apa potabila pentru cetateni, firme etc., este deja aprobat de catre ANRE, votat si batut in cuie. Daca nu credeti solicitati informatii de la ApaLethal si ARSACIS !

Adauga un comentariu