Prima pagină » National » Veste proastă pentru posesorii auto! Aceste mașini nu vor mai avea voie în trafic

Veste proastă pentru posesorii auto! Aceste mașini nu vor mai avea voie în trafic

10 apr. 2024, 08:45,
în National

Veste proastă pentru posesorii auto! Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a repus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care aduce modificări semnificative în Codul Rutier. Printre ele se află introducerea unor noi situații în care vehiculele vor fi radiate automat din evidență. Aceste mașini nu vor mai avea voie în trafic.

Veste proastă pentru posesorii auto!

Mașinile la mâna a doua vor fi radiate automat din circulație, conform unui proiect de lege promovat de Ministerul de Interne (MAI). Pentru a evita asta, șoferii vor avea 9 luni la dispoziție să depună o serie de documente. Conform legii, în momentul în care o persoană cumpără o mașină, este obligat să o înmatriculeze. În momentul în care acest vehicul este revândut, noul proprietar trebuie să treacă vehiculul pe numele său în evidențele autorităților locale.

Pentru înmatricularea unui autoturism second hand cumpărat din România procedura este destul de simplă. Practic, nu se face decât o transcriere a dreptului de proprietate. Cu toate acestea, au fost numeroase situații în care noul proprietar al mașinii nu a mai făcut transcrierea dreptului de proprietate. A continuat să folosească vehiculul achiziționat, fără a-l înregistra pe numele său la autoritățile locale. De aceea, Ministerul e Interne propune modificarea legii, iar mașinile care nu sunt la timp înmatriculate sau înregistrate de noul proprietar, să fie radiate automat din circulație:

„La articolul 17 alineatul (5), după litera d), se introduc două noi litere, lit. e) și f), cu următorul cuprins:

e) în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului prevăzută la art. 11 alin. (43 ) a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 9 luni;

f) în celelalte cazuri prevăzute de lege în care suspendarea înmatriculării vehiculului a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 3 ani, cu excepția vehiculelor istorice pentru care există mențiunea corespunzătoare în rubrica „Observații” a certificatului de înmatriculare, caz în care perioada de operare a suspendării înmatriculării este de 10 ani.”

Cum se poate face radierea unei mașini

În prezent, radierea din evidență a unui vehicul se poate realiza în patru moduri.

Conform Art. 17 din legea circulației, „Radierea din evidență a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea, la cererea proprietarului, numai în următoarele cazuri:

a) proprietarul dorește retragerea din circulație a vehiculului și face dovada depozitării acestuia într-un spațiu adecvat, deținut în condițiile legii;

b) proprietarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la unități specializate în vederea dezmembrării, situație în care radierea este definitivă;

c) la scoaterea din România a unui vehicul, în vederea înmatriculării în alt stat;

d) în cazul furtului vehiculului.”

Așadar, MAI propune ca la aceste patru puncte să se adauge încă două. Pe de-o parte, radierea să se producă atunci când înmatricularea a fost suspendată timp de 9 luni fiindcă noul proprietar nu a transcris dreptul de proprietate. Iar pe de altă parte, când înmatricularea a fost suspendată mai mult de 3 ani din oricare alt motiv.

Recent, a mai intrat în vigoare o nouă lege pentru toți posesorii de permis de conducere din România. Recent, a fost publicată lista completă a afecțiunilor care interzic șoferilor să mai conducă. Codul Rutier prevede în mod clar care sunt afecțiunile din cauza cărora nu se poate obține dreptul de a deține permis auto: epilepsia, boala Parkinson sau afecțiuni oftalmologice severe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`