Prima pagină » Actualitate » Veste proastă pentru români! Câți ani trebuie să muncească o persoană pentru a primi pensia minimă

Veste proastă pentru români! Câți ani trebuie să muncească o persoană pentru a primi pensia minimă

02 apr. 2024, 10:00,
în Actualitate

Veste proastă pentru români! Ministerul Muncii a publicat normele de aplicare a noii legi a pensiilor care prevede printre altele și care este stagiul minim de cotizare. Iată câți ani trebuie să muncească o persoană pentru a primi pensia minimă.

Veste proastă pentru români!

Potrivit noii legi a pensiilor, care se aplică din luna septembrie 2024, pensia pentru limită de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condițiile realizării unui stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani.

La calculul stagiului de cotizare contributiv de 15 ani nu se au în vedere perioadele asimilate, respectiv studiile superioare, stagiul militar, sporul pentru condiții deosebite sau speciale de muncă –fostele grupe a II- a şi I de muncă (de 4 luni sau 6 luni la an), perioadele necontributive, anterior datei de 1 aprilie 2001. Pensia minimă sau indemnizaţia minimă socială este în valoare de 1.281 de lei.

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

Noua formulă de calcul a pensiilor

Pensia românilor se va calcula prin înmulțirea valorii punctului de referință cu numărul total de puncte. Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate și necontributive. Punctele de necontributivitate reprezintă anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). Punctele de contributivitate reprezintă anii în care ai contribuit la sistemul de pensii, 1 punct pentru fiecare an. Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia, inclusiv cele aferente perioadelor de necontributivitate, și a numărului de puncte de stabilitate. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani; 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani; 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

O veste bună vine pentru cei care beneficiază de ajutor de la stat. Ajutoarele financiare de la stat au fost majorate începând cu 1 martie, mulţi români aflaţi în situaţii grele primind mai mulţi bani pe card. După indemnizația de șomaj, crește și indemnizația pentru persoanele marginalizate și pentru cei cu dizabilități. Astfel, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se va majora la 462 de lei (de la 419 lei), în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR), și la 350 de lei (de la 317 lei), în cazul handicapului accentuat (53% din ISR). De asemenea, alocația lunară de plasament, stabilită de Legea 272/2004, va ajunge de la 1.081 de lei la 1.194 de lei.

Pe lângă aceste majorări, Guvernul prmite mai mulți bani și pentru tinerii care vor să se angajeze în acest an. Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă. Începând cu luna martie, românii vor primi mai mulți bani pe card, după ce au fost majorate ajutoarele de la stat. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, ajutoarele sociale pentru persoanele cu handicap și indemnizația pentru creșterea copilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024