Vestea că MApN anunță începerea recrutărilor îi sperie pe români că vor ajunge să lupte în Ucraina. Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin intermediul Biroului Informare-Recrutare al Centrului Militar Zonal Cluj, a lansat o campanie de recrutare pentru persoanele ce doresc o carieră militară. Astfel, se vor face înscrieri pentru cursurile de formare a ofițerilor și a subofițerilor în activitate.
MApN anunță începerea recrutărilor
Cursurile de recrutare pentru persoanele ce doresc o carieră militară, anunță MApN, se vor desfășura Școala de Instruire pentru Logistică „General-maior Constantin Constantiniu” din Chitila, unde locurile sunt distribuite în felul următor:
- 18 locuri – Administrare proprietate imobiliară
- 13 locuri – Intendență
- 36 locuri – Psihologie
- 38 locuri – Finanțe-contabilitate
Sunt eligibili candidații din rândul maiștrilor militari, subofițerilor sau soldaților / gradaților profesioniști, fie în activitate, fie în rezervă, însă și civili din cadrul sau din afara MApN.
Aceștia vor trebui să aibă vârsta maximă de 45 de ani împliniți la data acordării gradului și numirii în funcție și să aibă diplomă de licență în domeniul corespunzător specializării. Referitor la vechime, aceștia vor trebui să fie militari cu minimum trei ani vechime în funcție, iar dacă vin din mediul civil, să aibă cel puțin trei ani experiență în domeniul studiilor absolvite.
Pentru absolvenții de liceu sau cei aflați în ultimul an, MApN oferă 87 de locuri la cursurile de formare a subofițerilor în activitate, în următoarele specializări:
- Comando / parașutiști – înscriere până la 24 octombrie 2025
- Muzici militare – înscriere până la 17 iunie 2025
Se vor putea înscrie candidați din rândul soldaților sau gradaților profesioniști, fie în activitate sau rezervă, cât și civili din cadrul ori din afara MApN. Vârsta maximă este de 45 de ani împliniți la data acordării gradului, și se cere doar diplomă de bacalaureat.
Cei interesați vor putea să obțină mai multe informații și consiliere la Biroul Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal Cluj, situat în Cluj-Napoca. Programul de lucru este:
- Luni, miercuri, joi, vineri: 08.00–16.00
- Marți: 10.00–18.00
MApN a scos la instrucţie în poligon mii de rezervişti trecuţi de prima tinereţe
Chiar dacă mulți dintre rezervişti au acumulat între timp kilograme în plus și au pierdut din îndemânare, aceștia au urmat cu atenție instrucțiunile primite și au executat exercițiile, supravegheaţi de cadrele militare.
Cătălin Ciobănică, unul dintre participanți, a declarat nu a mai pus mâna pe o armă de zeci de ani.
„Cred că sunt 20 de ani de când nu am mai pus mâna pe armă! Eram mult mai atlet atunci. Făceam la paraşutişti, eram antrenaţi, alergam 10.000 de metri în fiecare zi! (Şi acum?) Două ture de parc”, a spus brăbatul.
Peste 5.000 de rezervişti din judeţele Olt, Giurgiu şi Teleorman au fost prezenţi la instrucţie. Doar 10% nu s-au prezentat, din motive medicale sau pentru că erau plecaţi din ţară. Rezerviştii au vârste cuprinse între 38 şi 55 de ani.
„Nu mă așteptam, dar am mai auzit de la vecini, prieteni, am fost puțin emoționat, curios pe de o parte în legătură cu ce se va întâmpla, o experiență plăcută în general, chiar emoții că mă întorc în poligon, nu emoții de teamă, am fost surprins plăcut, o amintire plăcută, ne-am adus aminte plăcut, o satisfacție care ne-a dus înapoi gândurile la stagiul militar. Când va fi nevoie ne mai prezentăm. N-am mai fost pe un câmp de tragere de când am încheiat stagiul militar, din 2003”, a spus despre experiența avută în poligonul de tragere de la Redea rezervistul Adi Didă, care lucrează în domeniul distribuției.
Altfel, vestea că MApN anunță începerea recrutărilor îi sperie pe români că vor ajunge să lupte în Ucraina.
Voi astia care sunteti intre 25 si 35 ar cam trebui sa va ganditi serios sa va puneti la adapost intr-un loc ferit, cum ar fi Noua Zeelanda, care nu are tratat de extradare cu Romania.