National

Veşti bune de la consilierul guvernatorului BNR, despre inflaţie şi scăderea preţurilor

Publicat: 11 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veşti bune de la consilierul guvernatorului BNR despre inflaţie şi scăderea preţurilor
Veşti bune de la consilierul guvernatorului BNR, despre inflaţie şi scăderea preţurilor

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a vorbit despre fenomenul de dezinflaţie în România şi a făcut predicții despre perioadele în care inflația se va stabiliza, iar preţurile la alimente, combustibil şi energie vor scădea. Inflația şi-a temperat modest creșterea: în iulie, rata anuală a inflației a fost de 15% după ce în iunie a atins 15,05%.

Întrebat dacă odată cu scăderea inflației am putea să ne așteptăm şi la o scădere a preţurilor, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, a spus:

„Da, asta este mai mult decât o speranță este o concluzie reieșită din analiză”.

„Una dintre cauzele care au ajutat la scăderea inflației este faptul că s-a mai temperat consumul”

În ceea ce privește declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a spus că prognoza privind inflaţia „nu este optimistă”, dar este „uşor pozitivă şi realistă”, Adrian Vasilescu a adus următoarele clarificări.

„Guvernatorul a avut două amendamente: unul pentru luna august, s-ar putea să fie aşa o gâlmă, o mică ridicare nesemnificativă a inflației în condițiile lunii august.

Una dintre cauzele care au ajutat la scăderea inflației este faptul că s-a mai temperat consumul.

În august s-ar putea să vedem o creșterea a consumului pentru că vine Sfânta Maria şi mulţi români de afară schimbă valută în lei să-i cheltuiască în ţară şi asta ar putea să ducă puţin inflația în sus.

Şi mai este o perioadă în aprilie anul viitor când la 31 de martie va înceta schema de compensare şi încetând s-ar putea să vedem şi acolo un mic şoc inflaționist, după care inflația să-şi reia traiectoria pierzând din altitudine până în anul 2024 vara, când s-ar putea să avem o inflație aproape de 2.3%”.

Banca Naţională a României, prognoza de inflație pentru anul în curs de la 12,5% la 13,9%.

Mai este şi un tabel pe care l-a prezentat guvernatorul cu desfășurătorul de inflație în 2022 şi 2023. Practic, vedem că acum avem o scădere.

„În 2022 în decembrie lucrurile se vor încheia, dacă merg bine, cu 13.9% şi vedem, de asemenea, că o să avem combustibil 2.4%, energie electrică şi gaze 2,4%, legume, fructe, ouă 0,8%, tutun, țigări 0,7% care sunt componente importante ale inflației care nu se lasă impresionate de dobânzile de politică monetară a băncilor centrale”, a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.

Adauga un comentariu