Tehnologia care stă la baza vaccinului românesc este complet diferită faţă de cea folosită de companiile care au anunţat deja că au ajuns în faza de finalizare. O echipă Oncogen lucrează încă din luna ianuarie la un vaccin împotriva coronavirusului.
În exclusivitate pentru Antena 3, cercetătorul Virgil Păunescu a explicat faza în care se află vaccinul românesc.
„Tehnologia noastră este complet diferită, ea nu se bazează pe aceşti nuclei, se bazează pe peptide sintetice şi pe răspuns bazat pe limfocite T citotoxice şi pe imunizare locală, pe imnoglobuline locale IgA în nas şi la nivelul capului, in general la nivelul porţii de intrare.”
Virgil Păunescu: „Eu sunt optimist în ceea ce priveşte vaccinul românesc”
„Eu sunt optimist în ceea ce priveşte vaccinul românesc pentru că noi avem toate datele teoretice, nu practice să spunem că vaccinul pe care îl dezvoltam are o memorie de minimum 17 ani, eu cred că este pentru toată viaţa, dar mimin 17 ani va avea memorie imunologică, în timp ce toate vaccinurile care sunt acum în dezvoltare şi se bazează pe anticorpi nu par să ducă mai departe de 1 an de zile şi vor trebui repetate”,a mai precizat pentru Antena 3 cercetătorul Virgil Păunescu de la Oncogen.
Controversă uriașă în cazul vaccinului de la AstraZeneca
AstraZeneca și Universitatea Oxford au dezvăluit faptul că o eroare de fabricație, în cazul vaccinului anti-COVID-19, ar putea periclita rezultatele finale ale studiului. Unele doze de vaccin conțineau o concentrație mai mică decât celelalte, fapt ce a dus la vaccinarea diferită a voluntarilor. Astfel că, 2.741 de voluntari au primit o primă doză redusă la jumătate, pe când cea de-a doua a fost administrată în concentrație completă.
Spre surprinderea cercetătorilor, participanții care au fost vaccinați cu doza mai redusă, au fost mai bine protejați, având o eficiență de 90%. Pe de altă parte, voluntarii vaccinați cu doza completă, au fost protejați mai puțin, observându-se o eficiență de 62%. În medie, eficiența vaccinului menit să protejeze împotriva COVID-19 este de 70%.
Conform Adevărul, 8.895 de voluntari au fost vaccinați cu serul la concentrația stabilită.
Luni, 23 noiembrie, au fost anunțate primele rezultate ale studiilor clinice pe voluntari din Marea Britanie și Brazilia, fiind estimată, în medie, o eficiență de 90%. De fapt, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu universitatea Oxford are o eficiență medie de 70%, în ceea ce privește combaterea virusului SARS-CoV-2.
În ce au constat studiile
Studiile s-au concentrat pe testarea a două moduri de administrare, ambele constând în vaccinarea repetată.
În conformitate cu rezultatele făcute public luni, s-a dovedit că vaccinul are o eficiență de 90%, pe când, inițial, este administrată o jumătate de doză, urmată de o doză completă la circa o lună distanță.
Astfel, eficiența de 62% apare atunci când sunt administrate două doze complete la distanță de cel puțin o lună.
Erorile descoperite nu au fost menționate de către companie, cu toate că a precizat că o parte din voluntari a primit prima doză redusă la jumătate.
Un impact asupra acestor rezultate preliminare l-ar putea avea și vârsta participanților: persoanele din grupul cu doze mai mici sunt voluntari de până în 55 de ani. Acest fapt ar putea fi relevant în ceea ce privește eficiența mai mare a vaccinului, deoarece reacția imunitară este mai puternică în cazul persoanelor mai tinere, neconstituind un fapt major concentrația în sine.