Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a discutat cu ministrul Sănătății din România, Cseke Attila, despre gestionarea situației epidemiologice din țara noastră.
Stella Kyriakides a anunțat pe Twitter convorbirea cu ministrul român al Sănătății:
„Astăzi l-am sunat pe ministrul român al Sănătății pentru a-i oferi sprijinul în situația dificilă prin care trece România în pandemia de covid. Este o provocare foarte reală și lucrăm pentru a sprijini România și toate statele membre aflate în nevoie.”
Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a vorbit în cadrul emisiunii „În fața națiunii” despre subiectele abordate în conversația cu comisarul european. Acesta a precizat că România va primi o cantitate din medicamentul Tocilizumab, folosit în tratarea COVID-19, săptămâna viitoare:
„În ceea ce privește ceea ce urmează și de ce sprijin avem nevoie, ele sunt legate în principal de aceste două tipuri de medicamente, Tocilizumabul, pentru care am activat mecanismul european de protecție civilă acum două săptămâni și ceva, firma producătoare ne-a anunțat că nu poate decât la început de decembrie să ne aducă acest medicament.
Avem promisiuni ca săptămâna viitoare să primim o anumită cantitate din partea firmei producătoare, contra cost. Avem cadru legal pentru aceasta, avem sumele necesare, dar e nevoie în continuare de acest medicament, respectiv ceea ce am primit din partea Italiei, și avem și promisiuni din partea altor state membre pentru ajutor privind acești anticorpi monoclonali care s-au dovedit foarte eficienți în partea de început a bolii pentru pacienții cu forme mai puțin severe, până la a șasea zi de simptomatologie.”
Tocilizumab, un medicament folosit pentru artrită, reduce riscul de deces la pacienții cu forme grave de COVID
Tocilizumab, un medicament antiinflamator produs de grupul farmaceutic Roche pentru tratarea artritei, reduce riscul de deces în rândul pacienților cu forme severe de COVID-19 și le scurtează perioada de recuperare, arată concluziile celui mai amplu studiu desfășurat în această privință. Rezultatele sunt și mai bune atunci când tocilizumabul este combinat cu dexametazona, un corticosteroid ieftin, relatează BBC.
Studiul, lansat în luna martie a anului trecut, arată că tocilizumabul reduce și durata de ventilație mecanică de care au nevoie pacienții cu forme severe de COVID-19.
Vândut sub denumirea comercială de Actemra, tocilizumabul este un anticorp monoclonal antiinflamator care se administrează intravenos pentru a trata artrita reumatoidă. Studiul „Recovery” a început în Marea Britanie, la Universitatea Oxford, și a luat în calcul rezultatele obținute în cazul a peste 4.000 de pacienți, în condițiile în care teste precedente se soldaseră cu rezultate mixte, chiar dacă existaseră și în China studii ce arătau eficiența acestui medicament.
Rezultatele arată că „la 25 de pacienţi trataţi cu tocilizumab, poate fi salvată o viaţă în plus”, a declarat Peter Horby de la Universitatea Oxford, cel care a coordonat studiul Recovery.
„Tratamentul cu tocilizumab a redus într-un mod semnificativ numărul deceselor: 596 (29%) dintre pacienţii din grupul care a primit tocilizumab au decedat în decurs de 28 de zile, faţă de 694 (33%) dintre pacienţii din grupul cu îngrijire obişnuită. Este o diferenţă absolută de 4 puncte procentuale, ceea ce înseamnă înseamnă că la 25 de pacienţi trataţi cu tocilizumab, ar fi salvată o viaţă în plus”, arată un comunicat dat publicității joi, în care sunt anunțate rezultatele studiului.
Specialiștii spun că aceasta este „o veste foarte bună”.