La începutul ședinței de Guvern de joi, 30 mai, s-a anunțat că se va face o excepție pentru spitale și serviciile de ambulanță, iar în acest domeniu vor fi deblocate 2700 de posturi.
”Deblocăm azi angajările pentru alte 2700 posturi vacante din spitale și serviciile de ambulanță. Este a treia decizie similară a Guvernului în sprijinul sistemului medical după cele din ianuarie și februarie, când au fost deblocate angajările pentru 10.000 de posturi. În plus, vom crea un grup de lucru pentru identificarea soluțiilor care să permită accesul pacienților la medicamente esențiale, la prețuri rezonabile. Aceste soluții vor fi discutate și cu industria farmaceutică.”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că există și funcționează deja un mecanism pentru asigurarea medicamentelor esențiale la nivel european. Ministrul a ținut să precizeze că materiile prime pentru aceste medicamente provin din Asia, iar Europa are un obiectiv strategic să reducă dependența de materia primă din China.
Piața muncii din România se prăbușește
Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum deteriorarea sănătăţii mintale, creşterea costurilor medicale şi lipsa talentelor sunt printre principalele riscuri legate de oameni cu care se confruntă organizaţiile din Europa, arată o nouă analiză lansată marţi de un consultant global în domeniul sănătăţii angajaţilor, beneficiilor şi riscurilor legate de resursele umane.
Astfel, aceste riscuri sunt setate să remodeleze peisajul angajaţilor de pe continent, pe măsură ce companiile se confruntă cu o multitudine de presiuni pe termen scurt şi lung, nu doar pentru a atrage şi pentru a reţine talente cheie, ci şi pentru a crea locuri de muncă cu un grad mai mare de rezilienţă în viitor.
Raportul global al Mercer Marsh Benefits, People Risk 2024, se bazează pe opiniile a 4.575 de profesionişti în resurse umane (HR) şi riscuri. Studiul clasifică riscurile în funcţie de probabilitate şi severitate pe cinci piloni cheie: schimbarea şi perturbarea tehnologică; leadershipul talentelor şi practice în legătură cu forţa de muncă; sănătatea, bunăstarea şi siguranţa; guvernanţa, conformitatea şi aspectele financiare; şi mediu, sustenabilitate şi protecţie.
Similar cu principalele concluzii reliefate la nivel global, respondenţii din Europa au clasificat deteriorarea sănătăţii mintale ca fiind al doilea cel mai sever risc pentru organizaţiile lor. Totuşi, aceştia au ierarhizat pe locul 20 din 25 în ceea ce priveşte probabilitatea de apariţie – în pofida faptului că accesul la sistemele de sănătate s-a înrăutăţit de la pandemie, cu efecte în diagnostice şi tratamente eşuate sau îngrijire de calitate inferioară. În plus, mai mult de jumătate dintre respondenţii din Europa consideră că majorarea costurilor cu sănătatea şi beneficiile (55%) şi lipsa talentelor (56%) ar putea avea un impact catastrofal asupra organizaţiei lor, conform analizei.
Cu privire la cei cinci piloni, 52% dintre respondenţii din Europa consideră că disparităţile dintre beneficiile executivilor şi cele pentru angajaţii de la nivelurile inferioare ar putea avea un impact sever asupra organizaţiei lor. Doar 27% dintre cei intervievaţi au, în prezent, un value proposition clar definită pentru angajaţi. În timp ce 40% dintre respondenţi sunt îngrijoraţi de ameninţările cibernetice în creştere, pe fondul lipsei de conştientizare a pericolelor cibernetice şi în absenţa unei culturi organizaţionale adecvate, doar 29% dintre organizaţiile participante la studiu afirmă că au, în prezent, o cultură eficientă de securitate cibernetică.
Astea sunt vesti bune?! Asta inseamna ca vom plati impozite mai mari, ca sa acoperim salariile date in plus.