Actualitate

Vești bune pentru români! Medicamentele ieftine ar putea rămâne pe piață

Publicat: 19 feb. 2020

Medicamentele ieftine ar putea rămâne pe piața farmaceutică din România. Ministrul Sănătăţii a anunţat că se lucrează la o variantă pentru scăderea taxei de clawback.

S-a agreat o formulă de calcul care urmează să fie pusă în practica curand.

”Luptăm pentru dispariția acestei taxe pentru medicamentele ieftine de cinci ani de zile. Soluția găsită nu ne mulțumește suficient însă este un pas înainte pentr a menine pe piață medicamentele ieftine. Noi plătim impozit pe profit de 16% și o taxă clawback de 35% dacă nu se ia această măsură. Majoritatea medicamentelor sunt fabricate în România și asta înseamnă fiscalitate. Răsuflăm puțin ușurați și vom putea să fabricăm aceste medicamente și să le punem pe piață pacienților dacă această taxă va fi plafonată la un nivel sustenabil și pentru bugetul Sănătății, dar să ne permită să ne continuăm activitatea”, a declarat Dragoș Damian, președinte APRMG.

Medicamentele injectabile din spitalele de urgență, fabricate în pierdere de producători
”Absolut toate medicamentele injectabile, cele care se dau în spitalele de urgență, sunt fabricate în pierdere de producătorii din țară din cauza acestei taxe. Le ținem în piață din respect pentru pacient și cu speranța ca această problemă se va reozlva.”

Reducerea taxei nu duce la ieftinirea medicamentelor.
”Reducerea taxei duce la scăderea fiscalității pe aceste medicamente până la maxim 20%, păstrând medicamentele rentabile în piață. Medicamentele cum sunt acum, la cele mai mici prețuri din Europa sunt nerentabile dacă la cel mai mic preț din Europa aplici și o taxă de 30%. România are medicamente ieftine ca în restul Europei, dar pe aceste medicamente mai aplică și o taxă de 30%.”

Adauga un comentariu