Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR), sesiunile de depunere a proiectelor europene în cadrul mai multor submăsuri de finanțare au fost amânate. De asemenea, și reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași, dar și cei ai GAL-urilor (grupurilor de acțiune locală) din județ, cele două instituții prin intermediul cărora ar putea fi accesate fondurile europene, au anunțat că se suspendă depunerea proiectelor.
Tinerii fermieri mai au de așteptat
Una dintre cele mai așteptate sesiuni de finanțare, cea destinată tinerilor fermieri, submăsura 6.1, a fost amânată. Aceasta trebuia să înceapă la sfârșitul lunii aprilie. Tinerii care sperau că vor putea depune proiectele pentru a obține 50.000 de euro pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural trebuie să mai aștepte până se va lua o decizie în privința deschiderii sesiunii de depunere a cererilor de finanțare. Suspendate sunt și sesiunile destinate submăsurilor 4.2- „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole”- componenta unități de sacrificare de mică capacitate, submăsura 4.3- „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice”- componenta infrastructura de irigații. Acestea trebuiau să fie deschise la sfârșitul acestei luni.
Nu se depun proiecte de finanțare
Alte submăsuri precum 5.1- „Sprijin pentru investiții în acțiuni preventive menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și evenimentelor catastrofale”, submăsura 9.1a- „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, și submăsura 17. 1- „Prime pentru asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor”, ce trebuiau să aibă sesiuni de depunere a proiectelor la sfârșitul acestei luni, nu vor mai fi deschise. De asemenea, în cadrul celor 12 GAL-uri din Iași, momentan nu se depun proiecte.
„Am primit notă de la Autoritatea de Management să suspendam apelurile de selecție, vizitele pe teren. Muncim doar de la birou, verificăm documente, răspundem telefonic beneficiarilor, iar comunicarea cu AFIR și AM o facem doar pe e-mail. Deci nu ne întâlnim cu beneficiarii și nici nu se depun proiecte (ca să depui proiect ai nevoie de avize de la instituții terțe precum APIA, DSP, DSV, APM). Ori nu cred că acum are timp DSP-ul să emită avize pentru proiecte”, spune Maria Hudema, reprezentant GAL Valea Prutului Iași.