Actualitate

Viaţa în cuplu. Cum să soluţionezi o ceartă

Publicat: 29 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Viaţa în cuplu. Cum să soluţionezi o ceartă
Viaţa în cuplu

Viaţa în cuplu. Într-un cuplu, mai devreme sau mai târziu, inevitabil apar certuri într parteneri. Iata ce greșeli ar trebui să eviți.

Neînţelegeri, tensiuni sau certuri apar în orice cuplu. Important este să înveţi cum să le gestionezi, astfel încât relaţia să nu aibă de suferit în mod decisiv. Scandalurile repetate nu fac decât să perimeze relaţia. Ele pot degenera, iar despărţirea devine inevitabilă.

Când cearta nu poate fi evitată, e bine să o transformaţi într-un atu. Cum faceţi asta? Încercaţi amândoi să comunicaţi eficient şi controlaţi-vă, pe cât posibil, primele instincte. Și aceasta deoarece ele pot aduce acţiuni reprobabile, jigniri inutile. Nu e uşor, dar dacă va respectaţi şi vă iubiţi, o să reuşiţi!

Viaţa în cuplu. Sfaturi utile

Iată câteva greşeli comune care adâncesc criza în cuplu. Încercaţi să nu le repetaţi:

1. Critici fără să fii concret/ă

Atunci când te cerţi cu jumătatea ta, evita să etalezi toate frustrările acumulate în relaţie. Fii concret/ă! Critică pe situaţie! Spune: Ai făcut asta acum şi mă deranjează! Nu folosi expresii de genul: Aşa faci mereu! M-am săturat! Când generalizezi, persoana iubită se simte anulată, deoarece critici întreaga sa fiinţă umană. Aşadar, fii exact/ă atunci când aduci o critica celui/celei pe care o iubeşti. De asemenea, adu argumente pentru a-ţi susţine nemulţumirea. Altfel, celălalt se vă simţit atacat pe nedrept.

2. Adopţi o atitudine defensivă

Mulţi oameni cred că o astfel de atitudine rezolva totul. Din contră! Când partenerul/a etalează o nemulţumire, nu mai contraataca rapid, negând totul! Lasă-l/o să termine ce are de spus, apoi, adu argumentele tale în discuţie. Comportă-te, în acelaşi timp, pozitiv, arătând persoanei iubite că vrei să ajungi la o rezolvare! Divergențele de cuplu nu trebuie să se transforme într-o luptă între cine are sau nu are dreptate. Scopul este să rezolvaţi neînţelegerile! Iar comunicarea e singura soluţie.

3. Viaţa în cuplu. Refuzi să comunici

Cea mai mare problemă a cuplului modern este lipsa de comunicare. Se întâmpla mai ales atunci când neînţelegerile se repetă. Nivelul de ignoranţa creşte încet-încet, iar asta nu poate duce decât la despărţire. Frustrarea este mare când unul dintre parteneri încearcă să discute, iar celălalt îl ignoră, fără ca măcar să asculte ce are de spus. Evita acest comportament distructiv prevenind apariţia regretului în relaţie. Dacă doreşti, cu adevărat, să menţii această relaţie, fii sincer şi ascultă-ţi jumătatea. Reciproca este, evident, valabilă!

4. Încerci să rezolvi problemele în momente total nepotrivite

Viaţa în cuplu. Mulţi oameni devin sinceri la un pahar în plus. Atunci dau drumul la robinet şi spun lucrurilor pe nume, dar într-un mod agresiv, care nu face decât să distrugă relaţia. Chiar dacă există neînţelegeri serioase, evita să le pui pe tapet când nu ai o capacitate normală de control. Pentru a avea conversaţii calme şi productive, stabileşte împreună cu persoana iubită o zi în care să vorbiţi despre tot ceea ce va preocupă. Deşi pare ciudat, această variantă este benefică pentru ambele părţi. Astfel, nu veţi izbucni de fata cu prietenii, cu familia, punându-vă în situaţii jenante.

Adauga un comentariu