Local

Viața lui se învârte doar în jurul tenisului. Dintr-o simplă pasiune a ajuns să antreneze sute de copii. „Nu-mi pot imagina viața fără tenis” – FOTO

Publicat: 25 mai 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Viața lui se învârte doar în jurul tenisului. Dintr-o simplă pasiune a ajuns să antreneze sute de copii. Nu-mi pot imagina viața fără tenis - FOTO
Vergil Aghion antrenează de mai bine de 30 de ani

În cadrul clubului sportiv CFR Iași, la secțiunea de tenis de câmp există un om care și-a dedicat întreaga viață pentru sportul alb, după cum este supranumit. Vergil Aghion se ocupă de antrenarea viitorilor jucători de mai bine de 30 de ani la baza sportivă CFR

Totul a început când, în tinerețe, inspirat de evoluțiile marilor jucători români, precum Ilie Năstase și Ion Țiriac, Vergil a decis să pună mâna pe racheta de tenis și să încerce să reproducă execuțiile acestora. Deși nu a reușit să facă o carieră de profesionist, pasiunea sa nu s-a stins și a continuat să își urmeze visul.

Viața lui Vergil Aghion se învârte doar în jurul tenisului

 poză cu baza sportivă
Antrenorul a făcut din terenul de tenis a doua sa casă

Majoritatea timpului și-o petrece la baza sportivă de la CFR, așteptând nerăbdător să vină elevii, pentru a le putea transmite din iubirea sa pentru tenis. De meserie, el a fost inginer, iar după finalizarea facultății a lucrat o perioadă în domeniu, însă nu a uitat de marea sa pasiune, astfel că în timpul liber antrena copiii doritori să învețe acest sport. În anul 1991 a ajuns să lucreze la baza sportivă CFR. Văzând terenurile de tenis, a simțit imediat că trebuie să se ocupe de sport, iar din 1992 a început să antreneze.

„Nimeni nu ne sponsorizează, CFR există, dar lipsește cu desăvârșire, produce doar pierderi, deci ar fi imposibil să ne sponsorizeze. Mai facem bani din închirierea terenurilor, din taxele pe care le luăm pentru antrenamentele la copii. Eu am început atunci când ne-au scos Ilie Năstase și Ion Țiriac în stradă, de asta am dat și numele lor la terenuri. Jucam prin parcări, prin terenurile școlii, erau foarte puține terenuri de tenis, iar singurele centre erau în marile orașe. Eu sunt în Iași din 1966, pe ștrand am început tenisul, ștrandul vechi de pe strada Palat. Tenisul era mult mai boem înainte, acum se pune preț pe calitate.

Eu nu am fost niciodată sportiv de performanță, am participat la turnee de amatori. În 1981 am terminat Facultatea de Construcții Hidrotehnice și am intrat în program, mai făceam tenis când aveam timp liber. După ‘90 am venit aici, la CFR, cu serviciul, cum am văzut baza aceasta am dorit din prima să mă ocup de ea. Din 1992 am început și să antrenez aici, am făcut cursuri de calificare pentru a putea antrena, o plăcere mai mare pentru mine nu există.

Eu sper ca tinerii să vină în număr cât mai mare la tenis, încercăm să îi atragem. Acum, de 1 iunie vom organiza ziua porților deschise, sper să vină copiii la tenis”, povestește Vergil Aghion, antrenorul de tenis de la clubul sportiv CFR.

Nepotul său a ajuns campion la juniori

o poză cu trofee
De-a lungul anilor sute de copii au fost sub îndrumarea antrenorului

Așchia nu sare departe de trunchi, iar nepoții săi au moștenit pasiunea pentru tenis. Acesta a început să îi învețe tainele tenisului de la o vârstă mică și i-a antrenat lângă el, la baza sportivă. Răzvan Aghion, nepotul antrenorului, a reușit să câștige trofee importante când a activat la juniori, însă și sora acestuia, Elena, și-a făcut bunicul mândru.

„Cu Răzvan am muncit foarte mult, îl duceam la competiții, nu avem sponsori sau ceva, dar am obținut rezultate importante cu el, atât la campionatele naționale, cât și la competiții din afara țării. În prezent, el antrenează cu mine pe teren și urmează Facultatea de Sport. De asemenea, sora sa mai mică a venit pe terenul de tenis și am reușit să fac din ea o jucătoare de tenis adevărată.

Mișcarea trebuie să existe permanent, în special la copii, trebuie să iasă afară, să se joace, e trist să îi vezi doar cu capul în ecrane. Nu cred că o taxă de 200 de lei pe lună este extrem de mult pentru ședințele de antrenament la tenis, un telefon costă mult mai mult. Tenisul din ziua de azi pune accesul pe performanță, a ajuns la un nivel foarte înalt, necesită mult sacrificiu pentru un copil ca să ajungă să facă sport de performanță”, mai adaugă Vergil Aghion.

Pentru Vergil Aghion, toate lucrurile se învârt în jurul tenisului. Acesta este prezent zi de zi pe terenuri pentru a da indicații elevilor. Tot ce speră antrenorul e că tinerii vor continua să facă sport, iar dacă e să aleagă tenisul, atunci el este pregătit să îi ajute.

Comentarii
  • usor maiestre , sunte-ti toti niste mincinosi in tenis , nu aveti un rezultat , numai gunoiae in lumea tenisului , grancea , damian , oana hincu + odrasla mosman un gunoi , si multi altii care nu ati avut un rezultat si nici nu o sa aveti

  • Sa va fie rusine…marii antrenori din Iasi..bataia de joc a Romaniei, oameni obtuzi, inchisi la minte, morti dupa profit..fara niciun interes fata de copil si personalitatea copilului…un mediu lipsit de initiativa si progres….fara perspective…lista poate continua la nesfarsit…..dar suntem siguri cu totii ca veti primi ceea ce meritati , in final.

Adauga un comentariu