Actualitate

Viața Studențească ’70 – întâlnirea veteranilor din presa studențească

Publicat: 02 oct. 2020

Mai mulți jurnaliști cu notorietate în presa românească de astăzi și care au fost cândva colegi în aceeași redacție a revistelor „Viața Studențească” și „Amfiteatru” se vor întâlni într-o reuniune formală, în premieră după o jumătate de veac!

Asemenea sciziunilor și disputelor de tot felul survenite după 1990  – în presă, ca și în alte domenii – nici redacția amintită n-a fost scutită de confruntările aspre ale perioadei, între bunii colegii de atunci apărând falii și diferențe de opinii care au rămas ireconciliabile pentru multă vreme. Inevitabil, redacția „Vieții Studențești” s-a dizolvat pe la începutul anului 1990, dar foarte mulți dintre membrii ei au găsit diverse modalități de continuare a muncii de ziarist în noile condiții.

După cum se va vedea și din simpla enumerare a participanților la această inedită reuniune, în redacția de acum 50 de ani a revistelor studențești erau oameni de excepțională valoare profesională. Acest lucru avea să fie confirmat mai ales  în anii de după 1990, când majoritatea lor  au devenit cunoscuți lideri de opinie, manageri de presă, jurnaliști respectați și chiar întemeietori de școli de ziaristică. Pe lângă performanțele în publicistică, mulți dintre redactorii „Vieții Studențești” de odinioară au devenit între timp oameni cu operă, nume de prestigiu în literatură, filosofie, eseistică, critică de artă. Cărțile lor sunt în biblioteci, creația lor e prezentată în manuale, primind laurii unei largi recunoașteri pe plan intern și internațional.

În pofida direcțiilor de tot felul în care i-a împrăștiat viața în ultimele trei decenii, dorința de reîntâlnire ca pe vremuri va fi fost destul de mare la mulți dintre ei, astfel încât, la cel mai scurt „clopoțel” pentru o astfel de reuniune, răspunsul celor disponibili fizic a fost afirmativ și entuziast.

Întâlnirea are loc astăzi, 2 octombrie, la Restaurantul Voievodal Băneasa. Vor participa Nicolae Dan Fruntelată, Ion Cristoiu, Mihai Tatulici, Cornel Nistorescu, Sorin Roșca Stănescu, Octavian Știreanu, Dumitru Constantin, Coman Șova și Sotir Caragață, inițiatorul „acțiunii”. Pe Grigore Arbore-Popescu, aflat la conducerea ICR Veneția, rigorile postului diplomatic și restricțiile la deplasări stabilite de Italia îl împiedică să vină în țară în aceată perioadă, Tudor Octavian și Dinu Flămând acuză unele probleme de sănătate, însă toți trei au salutat ideea și speranța că vor fi prezenți la o posibilă reeditare a evenimentului.

Cu prilejul întâlnirii de vineri seara, Sorin Roșca Stănescu își va prezenta în premieră foștilor săi colegi volumul de evocări, comentarii și analize intitulat „Un sfert de secol de presă postcomunistă”, apărut în 2015.

Sunt anunțate și alte surprize, în spirtul ludic și inteligent pe care aceste personalități ale presei române contemporane îl exersau pe vremea când erau tineri ziariști în faimoasa redacție a „Vieții Studențești”.

Adauga un comentariu