Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale vorbește despre pesta porcină și aviară care a afectat producătorii români și toată România. Rând pe rând, țara noastră a trecut prin Gripă Aviară, Pesta porcină sau Pesta micilor rumegătoare, boli care au distrus sistematic producția de carne autohtonă.
În ceea ce privește modul în care România își protejează producătorii autohntoni, Victor Ponta sublinează incapacitatea, lașitatea Guvernului PSD-PNL-UDMR să vină în sprijinul românilor. Vă aducem aminte faptul că România importă cantități uriașe de carne, iar ca un exemplu vă putem oferi carnea de porc din Spania care se regăsea în toate supermarketurile din țară.
Victor Ponta despre pesta porcină și aviară care afectează producătorii români
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale a fost printre țărani, printre producătorii români și a constatat un crud adevăr. Toate pestele au lovit România și implicit pe producătorul autohton. Suntem într-o situație în care țara noastră a devenit, de la un exportator ferm la un importator de produse agricole. Mâncăm mere din Polonia, roșii din Italia sau usturoi din China.
Pe lângă acest lucru, pestele care au afectat fermele din România au distrus și acest sector care este vital pentru o economie sănătoasă:
” Nu e adevărat că toate bolile de la toate animalele, și gripă aviară, și pesta porcină, toate sunt numai în România. Eu zic că avem niște fricoși puși în funcții să facă bine Bruxellului, să dea bine la Bruxelles. Am dreptate sau greșesc?” vorbește Victor Ponta.
În ceea ce privește modul în care statul român trebuie să ajute producătorul român, Victor Ponta a oferit câteva soluții concrete.
Ponta a explicat că problema pornește de la inegalitatea subvențiilor agricole, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană. În timp ce fermierii din Franța, Germania sau Austria primesc sume generoase pentru a-și susține producția, agricultorii români sunt lăsați să lupte cu resurse minime. În opinia sa, această discrepanță face imposibilă competiția echitabilă și descurajează producția locală.
Trebuie să vând 10 litri de lapte să beau 1 litru de apă în Constanța
Un alt paradox evidențiat de un producător român este modul în care sunt prețurile în Contanța. Acesta a afirmat că a rămas șocat când și-a făcut concediul pe litoralul românesc și a plătit, pentru 1 litru de apă nu mai puțin de 17 lei. Adică aproape 10 litri de lapte
1 leu este porumbul și 1,8 lei e laptele. Îți vine să nu mai macini să dai la vacă! Ascultă-mă puțin, am fost la mare și am comandat o sticlă de apă și a fost 17 lei și m-am gândit că eu trebuie să vând 10 litri de lapte ca să beau litrul ăla de apă. i-a explicat fermierul lui Victor Ponta.
Victor Ponta a subliniat că situația e și mai tragică atunci când e vorba despre porumb și că, pentru a bea o cafea în București sau Cluj, fermiarul nostru trebuie să vândă câteva zeci de kilograme:
În București, 20 de litri de lapte ca să bei o cafea, sau la Cluj. 40 de kilograme de porumb sau 20 de litri de lapte ca să bei o cafea la București sau la Cluj. a conchis Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale.
În acest context, pestele au afectat iremediabil producătorii români lucru care a dus la un import masiv de produse de origine animală în România.