Actualitate

Victor Ponta, într-o ediție incendiară BZI LIVE: „Zelenski făcea băşcălie de români şi ideea de români…” – VIDEO

Publicat: 23 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Victor Ponta într-o ediție incendiară BZI LIVE Zelenski făcea băşcălie de români şi ideea de români... - VIDEO
Fostul prim-ministru al României Victor Ponta la BZI LIVE

Victor Ponta a abordat pentru BZI LIVE tema legii minorităților, adoptată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Fostul prim-ministru al României spune că în loc de recunoștință pentru ajutorul acordat de la izbucnirea războiului la 24 februarie 2022, Ucraina continuă să își bată joc de noi. Mai grav este că nimeni din fruntea țării nu s-a autosesizat să le răspundă cum se cuvine.

Victor Ponta la BZI LIVE

În ediția din 23 ianuarie 2023 de la BZI LIVE, Victor Ponta a abordat subiectul legii minorităților din Ucraina, promulgată de președintele Volodimir Zelenski. Practic, vorbitorii de limbă română de pe teritoriul ucrainean nu vor mai avea voie să vorbească în limba maternă, nici să o învețe, și nici preoții nu mai au voie să țină slujbele așa cum o făceau până acum. Toate acestea, pe timp de război ș i perioadă în care românii au fost primii ce le-au întins o mână de ajutor și le-au oferit un acoperiș deasupra capului.

Și cu toate acestea, cine ne apără drepturile? Pentru că președintele aflat acum în funcție, apără interese, dar nu țării care trebuie…

„Se cam întâmplă prin toată Europa. E mai greu să vorbeşti de libertate în Europa. Europa nu face nimic, toată ziua strigăm de Zelenski, dar nu era normal să ne dea o bâtă în cap, românilor din Cernăuţi? Să le interzică să înveţe limba română…

Sigur că în ultimii ani, şi au trecut 8 ani.. Domnul Iohannis a avut o viaţă bună: s-a plimbat, a jucat golf, a fost la ski… Acum, pe 24 ianuarie, dacă domnul Iohannis nu e la Iaşi, o fi prin Germania, la o adunare a saşilor… din decembrie nu l-am văzut.

Domnul Ciucă, mă bucur că vine la Iaşi, dar el ce să spună? Ştiu că pensionarii militari vin în număr mare în Piaţă, dar ce să le spună? Ori ne ţinem de cuvânt ori ne batem joc de voi? Sunt 8 ani în care nu s-a întâmplat nimic şi mi se pare păcat. Puteau fi mai utili.

Şi-au bătut joc de noi. Contează de cine ţi-e frică. Lui Iohannis îi e frică de poporul român sau de Bruxellles? De poporul român sigur nu.

Ucraina promovează în continuare ideile sovietice. După ce s-a destrămat Uniunea Sovietică, ei promovau ideea în continuare că ‘poporul moldovean’, nu români. Zelenski făcea băşcălie de români şi ideea de români… Când s-a întâmplat asta cu legea minorităţilor, eram într-un platou de televiziune, și acolo era un domn cu discurs pregătit să îl apere pe Zelesnki, că e în război… Păi ce, domle, e în război cu România?

Era un moment în care tu, guvernul Ucrainei, dacă te porţi aşa faţă de românii din Bucovina, care nu au nici o vină, atunci nu te mai ajut. Nu mai trec pe la mine ajutoare, nu mai ajut! Şi atunci Zelenski zicea că nu o să se pună prost cu România pentru o prostie… Dar nimeni nu i-a zis chestia asta. Dacă domnul Iohannis e îngrijorat să nu se certe cu Bruxelles-ul Europa, o să fim în continuare fraierii Europei”,a spus Victor Ponta.

Victor Ponta: „Nu ştia ce trebuie să facă şi nici nu voia să înveţe”

Cu un președinte care nu e interesat deloc de nevoile, drepturile și onoarea românilor, țara aceasta nu poate să crească în contextul european, darămite mondial. Victor Ponta amintește că în cadrul ședințelor organizate în spațiul Uniunii Europene, Klaus Iohannis nu s-a impus nici măcar o dată, în timpul celor 17 ședințe. De fiecare datăa  aprobat, fără să aprobe, fără să se facă remarcat. Astfel că, mică ar trebui să ne fie mirarea că celelalțe țări nu dau doi bani pe noi.

„Eu în primul rând nu am vrut să candidez ca preşedinte. S-a întâmplat chestia aia în care Iohannis l-a dat deoparte pe Crin Antonescu şi colegii mei mi-au spus că e cel mai bun moment… Singura dată când am crezut că o să câştig, a fost după dezbaterea pe care am avut-o cu Klaus Iohannis. Se vedea clar că nu ştia ce trebuie să facă şi nici nu voia să înveţe.

Senzaţia mea şi pe care o au mulţi români şi nu vreau să cad în extremism… domnul Iohannis când ia o decizie nu se gândeşte ce să zică românii, ci ce o să zică ăia din afară. Exemplul scandalului cu Schengenul, când oamenii au protestat pe reţelele socializare. Şi a ieşit domnul Iohannis şi a spus că este o greşeală… păi sunteţi presedintele României sau Austriei?

Mie mi se pare că nu l-a interesat chestia asta. Păi ce dacă îl înjură românii, nu românii îl pun în funcţie. Fiind în România, nu îl interesează. Senzaţia mea este că Iohannis, ca şi alţii, zic ‘ce o să îmi faceţi?’ Pe alţii nu trebuie să îi supăr, nu pe voi.

El trebuia să zică că nu mai ajută Ucraina până nu rezolvă problema minorităților. Românii s-ar fi bucurat. Dar nu a făcut nimic. Iar Zelenski au zis că nici nu au vorbit”, a conchis Victor Ponta.

Adauga un comentariu