Viktor Orban, despre starea omologului său, Robert Fico:

Viktor Orban, despre starea omologului său, Robert Fico: „Se află între viață și moarte”

17 mai 2024, 12:30,
BZI.ro, în International

​Șeful guvernului maghiar a declarat vineri, 17 mai, că omologul său de la Bratislava este încă în stare gravă, după tentativa de asasinat de miercuri, și a deplâns faptul că acesta va lipsi din campania electorală pentru alegerile europene din 6-9 iunie, scrie Reuters.

Premierul slovac Robert Fico se află între viață și moarte la două zile după o tentativă de asasinat care a provocat unde de șoc în întreaga Europă, a declarat vineri șeful guvernului ungar Viktor Orban la postul public de radio.

„Ne rugăm pentru prim-ministru și ne rugăm pentru Slovacia”, a declarat Orban. „Îi dorim o recuperare rapidă și o întoarcere rapidă la muncă. Robert Fico se află între viață și moarte”, a spus el, oferind o actualizare pesimistă a informațiilor despre starea de sănătate a lui Fico.

Orban a declarat că, chiar dacă Fico se recuperează, el va lipsi de la muncă luni de zile, într-un moment critic, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc la începutul lunii viitoare.

„Ne aflăm în fața unor alegeri care vor decide nu doar asupra membrilor Parlamentului European, ci, împreună cu alegerile din SUA, pot determina cursul războiului și al păcii în Europa”, a declarat Orban.

„În această situație, am fi avut mare nevoie de Robert Fico și de o Slovacie pro-pace”, a spus el.

„Singur în lupta pentru pace”

Vorbind joi la o reuniune electorală în oraşul Kecskemet, Orban a afirmat că, „odată cu schimbarea de guvern după ultimele alegeri, Slovacia a pornit pe drumul de a deveni o ţară pro-pace”, lucru care a fost „de mare ajutor Ungariei, însă procesul a fost întrerupt de tentativa unui activist de stânga de a-l asasina pe premierul slovac”.

Viktor Orban spune că a rămas singur „în lupta pentru pace”, în interiorul UE, după tentativa de asasinat asupra aliatului său, Robert Fico
„Robert Fico este indisponibil în lunile cele mai cruciale (…) Avem încredere că se va recupera, dar acum noi trebuie să luptăm singuri pentru pace”, a mai spus premierul ungar.

Viktor Orban, politician de dreapta, şi Robert Fico, un politician social-democrat, împărtăşesc aceeaşi orientare conservatoare neagreată la Bruxelles, deşi în cele şase luni de când este în funcţie premierul slovac nu a ajuns încă la un conflict deschis cu instituţiile europene, cum este cazul omologului său ungar în urma politicii sale ostile migraţiei ilegale şi comunităţii LGBT.

Atacul de miercuri asupra premierului slovac a fost prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european din ultimii peste 20 de ani și a atras o condamnare internațională.

Analiștii politici și oficialii spun că incidentul a ilustrat climatul politic din ce în ce mai intens și mai polarizat atât în Slovacia, cât și în întreaga Europă.

Fico ar putea fi mutat la Bratislava

Presa de la Bratislava a anunțat, tot vineri, că medicii slovaci se vor întâlni luni pentru a evalua starea de sănătate a premierului Fico și pentru a discuta posibilitatea de a-l transporta de la Banska Bystrica, unde se află în prezent, în capitala Bratislava.

Potrivit informațiilor oficiale, Fico rămâne într-o stare gravă, dar stabilă, și este capabil să vorbească puțin, a declarat joi președintele ales al țării, Peter Pellegrini, la o zi după tentativa de asasinat care a provocat unde de șoc în întreaga Europă.

Un bărbat în vârstă de 71 de ani, un scriitor pe care presa locală l-a identificat drept Juraj Cintula şi care în trecut a avut legături cu grupări radicale, este autorul atacului, potrivit presei locale.

Arestat la locul atacului armat, Cintula a mărturisit că a acţionat având o motivaţie politică și că nu era de acord cu măsurile guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *