International

Viktor Orban extinde până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili şi alimente, în ciuda amenințărilor din partea UE

Publicat: 16 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Viktor Orban extinde până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili şi alimente în ciuda amenințărilor din partea UE
În Ungaria, rata inflaţiei a crescut luna trecută la peste 10%, în timp ce forintul s-a depreciat la un nivel-record faţă de euro

Premierul ungar, Viktor Orban, a anunțat astăzi, 16 iunie, că Guvernul de la Budapesta a extins până la 1 octombrie plafonarea prețurilor la combustibili și la unele alimente de bază în Ungaria, în timp ce plafonarea dobânzilor pentru creditele ipotecare va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a prim-ministrului.

De la momentul invadării Ucrainei de către Rusia și până în prezent, inflația a crescut semnificativ în Europa Centrală, amplificând astfel presiunile asupra prețurilor deja puternice, pe fondul pandemiei, și determinând băncile centrale să crească în mod brusc dobânzile.

Rata inflației a depășit 10% în Ungaria

În Ungaria, rata inflaţiei a crescut luna trecută la peste 10%, în timp ce forintul s-a depreciat la un nivel-record faţă de euro, forţând, în acest fel, Banca Centrală să majoreze dobânzile.

Grupul energetic ungar, MOL, a cerut retragerea măsurii în mod gradual. Preşedintele director general al MOL, Zsolt Hernadi, a afirmat în presa locală că eliminarea treptată a plafonării preţurilor la benzină şi motorină va fi necesară pentru asigurarea siguranţei aprovizionării pe termen lung.

Comisia Europeană a cerut Ungariei să vândă combustibilul la același preț și pentru mașinile cu numere de înmatriculare străine

De asemenea, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a cerut Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu plăcuţe de înmatriculare străine, în caz contrar riscând declanşarea unei proceduri de infringement, potrivit unei scrisori a Comisiei Europene consultate de Reuters.

Breton a precizat că executivul UE îşi rezervă dreptul de a lansa proceduri de infringement care pot duce, în cele din urmă, la acţiuni în justiţie împotriva Ungariei şi posibile amenzi.

Guvernul ungar menține prețurile plafonate

Guvernul de la Budapesta a anunţat, în noiembrie, că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,25 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi. De asemenea, în februarie, au fost plafonate preţurile unor alimente de bază.

Măsurile au tăiat 5-6 puncte procentuale din inflaţia de bază, susţine Orban.

Adauga un comentariu