Tot mai multe gospodine pregătesc toamna târziu vin de smochine proaspete. Una dintre numeroasele denumiri ale smochinelor este „boabe de vin”, iar acest lucru nu este o coincidență. Fructele smochinului conțin suficiente zaharuri și oligoelemente pentru a obține o băutură demnă de o aromă ușoară și un gust bogat.
Toate uneltele și recipientele utilizate pentru prepararea vinului trebuie mai întâi sterilizate cu abur sau apă clocotită pentru a preveni pătrunderea mucegaiului și a altor microorganisme în must. Pentru a pregăti vinul trebuie să ai grijă să ai mereu mâinile curate.
Vin de smochine proaspete. De ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti această băutură deosebită
Pentru a pregăti vinul vei avea nevoie de smochine 1,5 kg, zahăr în cantitate de 0,6 kg și 5 l de apă. De asemenea, va trebuie să folosești 50 gr de sultanină sau de drojdie de vin. Este bine să știi că drojdia de panificație, uscată sau presată, și drojdia alcoolică nu ar trebui folosite niciodată pentru pregătirea vinului.
Numai drojdia tartrică sau un starter special preparat pe bază de sultanină sau fructe de pădure proaspete nespălate sunt potrivite pentru pregătirea vinului. Dacă nu aveți drojdie de vin, faceți un starter din aluat acrișor cu 3-4 zile înainte de a pregăti vinul de smochine. Pentru a face acest lucru, sultanele sau orice fructe de pădure proaspete nespălate, pre-fărâmițate se toarnă într-un borcan, se adaugă 10-15 grame de zahăr și 150 ml de apă.
După care consistența se amestecă, se leagă gâtul cu tifon, se pune borcanul pentru 2-3 zile într-un loc întunecos, la temperatura camerei. Dacă apare spuma la suprafață, un ușor miros de fermentație și un șuierat, starterul este gata. Dacă a apărut mucegaiuri sau dacă starterul nu s-a fermentat, începeți să pregătiți altul din nou.
Pașii pentru a pregăti băutura potrivită pentru orice sărbătoare
Pentru a pregăti vinul de smochine fierbeți 3 litri de apă, 60% din cantitatea totală. Se toarnă smochinele spălate peste apa clocotită, se amestecă și se acoperă. Se lasă la înmuiat timp de 60 de minute. După care se strecoară infuzia printr-un tifon, se toarnă partea lichidă într-un recipient din plastic sau emailat cu gât larg. Poți folosi o oală sau o găleată. Se trece pulpa printr-o mașină de tocat carne sau se macină în orice alt mod.
Adăugați pulpa de smochine la infuzie. După care adăugați restul de apă limpede și rece și amestecați. Când mustul a scăzut sub 30°C, adăugați starterul de vin împreună cu sultaninele sau drojdia de vin diluată conform instrucțiunilor de pe etichetă. Multe gospodine servesc acest vin alături de o mâncare pregătită din mărar cu pui.
Tapetați gâtul vasului sau al găleții cu tifon. Puneți mustul într-un loc întunecat, acoperiți-l, lăsându-l la temperatura camerei. Se lasă timp de 4 zile. La fiecare 8-12 ore, aveți grijă să îl amestecați cu un băț de lemn curat sau cu mâna, înecând în suc pulpa care a plutit la suprafață. După 1-2 zile, ar trebui să vedeți semne de fermentare. Astfel, trebuie să vedeți un șuierat și spumă, ceea ce înseamnă că totul merge bine.
Pentru a încheia procesul de pregătire a unui vin de smochine proaspete se strecoară mustul prin 2-3 straturi de tifon, se stoarce bine pulpa, după care aceasta nu se mai folosește. Abia acum adăugați 200 de grame de zahăr, o treime din total, în partea lichidă și amestecați. Se toarnă mustul îndulcit în cuva de fermentare, umplând-o până la maximum 75% din volumul său, astfel încât să rămână loc pentru spumă, dioxid de carbon și noile porțiuni de zahăr. Puneți un sigiliu de apă, se poate folosi o mănușă medicală cu o gaură de ac în deget. Se duce recipientul cu viitorul vin într-un loc întunecat, la o temperatură stabilă de 18-27°C.