Local

Vin vremuri grele! Specialiștii din Iași au făcut un anunț important! Prețurile vor exploda chiar din această vară. Producător din Iași: „Din toamnă va crește prețul pâinii” – FOTO, VIDEO

Publicat: 12 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Specialiștii din Iași din mai multe domenii de activitate se tem că efectele pandemiei de coronavirus vor fi pe termen lung și vor afecta buzunarele ieșenilor. Producătorii de panificație din Iași au făcut un anunț important despre prețul pâinii din acest an. De asemenea, fermierii și producătorii din Iași au înregistrat pierderi însemnate și vor fi nevoiți să crească prețurile pentru a acoperi cheltuielile mai mari din acest an.

Seceta pedologică, pandemia de coronavirus și schimbările climatice care au favorizat apariția dăunătorilor la culturile din Iași sunt factorii care contribuie la creșterea prețurilor, chiar din aceasta vară, la unele produse de bază. Fermierii și producătorii sunt disperați din cauza problemelor care s-au abătut asupra lor în acest an. Aceștia înregistrează deja pierderi însemnate și caută soluții pentru a-și salva afacerile.

„Sunt deja costuri mai mari. Dacă nu plouă, închidem în doi ani. Suntem afectați din cauza secetei”, spune Cezar Musteață, fermier care administrează 700 de hectare de teren agricol în zona Țibănești.

Anunț important făcut de fermierii din Iași

Pe lângă efectele negative create de pandemia de coronavirus, dar și de seceta din acest an, fermierii au primit o nouă lovitură.

„În contextul iernii călduroase și a primăverii secetoase, dăunătorii au fost foarte activi și au distrus din cele 65.000 de plante pe hectar aproape tot. Am rămas cu 14.000 de plante de floarea-soarelui. Acum am cheltuit în plus 700 de lei la hectar. Din cauza pandemiei de coronavirus am avut probleme la aprovizionarea cu inputuri, au întârziat vreo două luni. Furnizarea de insecticide, pesticide a întârziat. Suntem afectați și pe partea de secetă. E foarte greu anul acesta”, a mai spus Cezar Musteață.

Dăunătorii pot distruge toată planta

Specialiștii din domeniul agricol susțin că problema dăunătorilor ar fi putut fi eliminată dacă Uniunea Europeană nu interzicea folosirea neonicotinoidelor.

„Din cele 5.000 de hectare raportate cu floarea-soarelui, 1.000 de hectare sunt afectate. Este prima dată când nu putem folosi neonicotinoidele pentru că UE a spus că au influență negativă asupra albinelor. Acești dăunători pot rade toată planta dacă nu se intervine cu insecticid la momentul potrivit. La noi în țară, cultura de floarea- soarelui este una profitabilă și vindem producția la export pentru că la noi se face foarte puțin ulei de floarea-soarelui”, a declarat Emil Teofil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Iași.

Va crește prețul pâinii

Din cauza costurilor mai mari la hectar, fermierii se tem că anul acesta va fi unul dezastruos din punct de vedere economic. Prețurile la tona de grâu au crescut deja, iar acest lucru va afecta prețul făinii, dar și al pâinii, produsul cel mai consumat de români. Aceste modificări ar genera rapid alte creșteri la raft. O pâine ar putea costa cu 50 de bani sau chiar cu un leu mai mult din această toamnă.

„Nouă ne-au scăzut vânzările la 30 la sută în lunile martie și aprilie și probabil că din toamnă va crește prețul pâinii. Se preconizează o creștere. Producția de grâu de anul acesta este compromisă, dar există stocuri. Avem deja o majorare ușoară la făină. Prețul făinii a crescut puțin, cu 5-10 la sută”, a spus Mariana Leț, antreprenoare care deține o brutărie artizanală.

Va crește prețul legumelor

Producătorii de legume din Iași se tem și ei că în acest an vor fi nevoiți să mărească prețurile la legume. Aceștia au cheltuit mai mult decât au preconizat din cauza secetei, iar roșiile se vor coace cu două săptâmâni întârziere și vor fi mai scumpe.

„Vor fi niște creșteri de 15-20 la sută. Noi vom ieși la sfârșitul lui mai cu roșiile pentru că am cheltuit mai mult în primăvară cu încălzirea. Nu a plouat destul acum și cheltuim cu irigațiile. Vom vinde mai scump”, susține Ioan F., producător de legume din zona Țibănești.

Din cauza secetei, producătorii irigă toată ziua în grădină pentru a avea producție bună și anul acesta.

Prețurile vor exploda din această vară

Un alt producător de tomate din Iași, care folosește numai semințe păstrate ani de zile, de la bătrânii din sat, spune că producția va fi întârziată anul acesta.

„Sigur vom ieși mai târziu cu roșiile. Acum suntem toată ziua în grădină să udăm usturoiul. Vremea ne-a dat peste cap planurile. Vor fi niște modificări pe piață. Am cheltuit mai mult, dar toată lumea a fost nevoită să facă asta”, spune Mihai Mihalache, producător din Bivolari. Astfel, dacă un kilogram de roșii comercializat anul trecut, la producător era 2 lei, anul acesta va fi și 2,5 lei. Prețurile la raft vor fi mai mari la legumele de sezon. „Nu avem cum altfel. Trebuie să supraviețuim și noi. De profit nici nu mai vorbim. De ani de zile nu mai avem profit”, spune Ioan F.

Adauga un comentariu